Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες και εξέφρασαν την πολιτική και πρακτική υποστήριξη τους για την Ουκρανία, καθώς η νέα κυβέρνηση ξεκινά τις καίριες μεταρρυθμίσεις. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθούμε την Ουκρανία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύουμε την υποστήριξή μας προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να εγγυηθεί για τη δική της ασφάλεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC).

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Pavlo Klimkin ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση διαδικτυακά από το Κίεβο. Οι υπουργοί συζήτησαν τις κρίσιμες εξελίξεις μέσα και γύρω από την Ουκρανία, και επανεξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε από την τελευταία συνεδρίαση της NUC στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά τη συνάντηση, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα για τον έλεγχο, τη διοίκηση, τις επικοινωνίες και τους υπολογιστές, τον εφοδιασμό και την τυποποίηση, την άμυνα στον κυβερνοχώρο, τη μετάβαση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας και την ιατρική αποκατάσταση είναι λειτουργικά. Ένα πέμπτο ταμείο έχει ήδη συγκροτηθεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματιών στρατιωτών. Ο κ. Stoltenberg δήλωσε ότι τα κονδύλια «είναι ένα καίριο βήμα» που δείχνει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Και συνέχισε λέγοντας «θα βοηθήσουν να γίνουν οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας πιο σύγχρονες, πιο διαφανείς και πιο αποτελεσματικές.»

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε επίσης ότι «στο πρόσωπο της συνεχιζόμενης και εσκεμμένης αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας εκ μέρους της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρή πολιτική στήριξη για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο κ. Stoltenberg επιβεβαίωσε ακόμα την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για μια πολιτική διευθέτηση της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν το πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνική λύση», είπε. «Η Ουκρανία έχει καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Αλλά η Ρωσία και οι Ρωσόφιλοι αυτονομιστές δεν έχουν κάνει το ίδιο. Καλούμε τη Ρωσία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση των δυνάμεων και του στρατιωτικού εξοπλισμού από το ουκρανικό έδαφος και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, καθοριστικό παράγοντα για τον αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο των συνόρων.» Κατά τη Σύνοδο, οι Υπουργοί καταδίκασαν περαιτέρω τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην Κριμαία, και εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τα γνωστά σχέδια της Ρωσίας για την περαιτέρω συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg, τέλος, συνεχάρη την Ουκρανία για την επιτυχία των εκλογών του Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώθηκε η επιλογή της (Ουκρανίας) για τη δημοκρατία, την ενότητα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.»

Πηγές
Nato.int

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων