Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν απλά μία διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού προς το σώμα. Ήταν μία εξαιρετικά σχεδιασμένη στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μία κίνηση που έλαβε χώρα σε δύο παράλληλα επίπεδα. Αυτό του εξωτερικού, δηλαδή τη φάση των διαπραγματεύσεων που μετά τις καταθέσεις των δύο προτάσεων βρίσκεται σε μία κρίσημη καμπή και εκείνο του εσωτερικού στο οποίο περίμενε σύσσωμη η αντιπολίτευση να τον χτυπήσει αλύπητα.
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του στη Βουλή υπενθύμισε τους γενικούς στόχους της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση, που είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας αφενός ολοκληρωμένης – βάζοντας το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως απαραίτητη προυπόθεση για να μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, αφετέρου με χαρακτήρα βιώσιμης λύσης – σημειώνοντας οτι πρέπει να γίνει πραγματικά στροφή απο τις πολιτικές λιτότητας προκειμένου να πάψει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Τον πρόλογο αυτό ακολούθησε η ομολογία της απογοήτευσής του για την πρόταση των εταίρων που δείχνει να διαγράφει όλη τη δουλεία που έχει γίνει τους τέσσερεις τελευταίους μήνες.
Την ίδια στιγμή, οι εταίροι έχουν κάνει ένα σοβαρό λάθος. Αφού άφηναν να διαρεύσει στον τύπο όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το σχέδιό τους θα έχει μορφή τελεσιγράφου και δεδομένου ότι η αιφνιδιαστική τους πρόταση βρήκε την ελληνική πλευρά ξεκάθαρα αρνητική, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Έτσι, σε μία μέρα τα περί τελεσιγράφου καταρρέουν, δίνοντας στον Τσίπρα συγκρητικό πλεονέκτημα. Αυτή ήταν και η λειτουργία της συζήτησης στη Βουλή εχθές, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Ντάισενμπλουμ. Η στρατηγική κίνηση στο επίπεδο του εξωτερικού, στην οποία ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις και θέτοντας άμεσα ζήτημα για απόσυρση της πρότασης των δανειστών. “Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία” τόνισε με νόημα ο Τσίπρας, ενώ είχε ήδη σημειώσει με απογοήτευση ότι δεν περίμενε οτι η διάθεση συμβιβασμού της κυβέρνησης θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε την σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, πριν την απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση στην πρόταση των εταίρων.
Τα παραπάνω όμως θα ήταν λιγότερο σημαντικά, αν η κίνηση του πρωθυπουργού δεν στόχευε και στο εσωτερικό μέτωπο. Ο Α. Τσίπρας στράφηκε προς το σώμα της Βουλής και σημείωσε ότι την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες δεν πιστεύει πως κανένας βουλευτής θα ήθελε να ψηφίσει. Ζήτησε δε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του δώσουν τη δική τους συμβουλή. Θα πρέπει ή όχι να δεχθεί μια πρόταση σαν αυτη των δανειστών. Έθεσε το σώμα προ των ευθυνών του, έτσι ώστε κανείς αργότερα να μην μπορεί να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς. Περισσότερο όμως προκάλεσε την στήριξή τους. Και όντως παρά τα όποια σημεία κριτικής κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δέχθηκε οτι αυτή ειναι μία βάση για συμφωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάθημα πολιτικής στρατηγικής. Μετά απο τη συζήτηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχοντας τουλάχιστον άρρητα την ελληνική Βουλή με το μέρος του. Η ταχύτατη πρωτοβουλία του για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του δίνει πλέον τη δυνατότητα να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές αφήνοντάς τους τους μόνους υπεύθυνους για το ενδεχόμενο ρήξης και ελληνικής χρεοκοπίας.