Νέες διώξεις στην Τουρκία για ακόμη μια φορά με την διευθύντρια του παραρτήματος της Δ.Αμνηστίας και ακόμη 9 άτομα να βρίσκονται σε δικαστικές περιπέτειες.
Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η Ιντίλ Εσέρ και άλλα 9 άτομα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτω κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η σύλληψη έγινε στις 5/7/17, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου στην Κωνσταντινούπολη με τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με ψυχολογική όσο και με σωματική βία όπως έγινε γνωστό αργότερα.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πρωτόγνωρη σύλληψη του προέδρου του ΔΣ του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς με την ίδια ακριβώς κατηγορία περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Από την πλευρά της η ΜΚΟ, όπως ήταν φυσιολογικό κατήγγειλε τις συλλήψεις αναφέροντας πως και σε αυτό το περιστατικό υπήρξε κατάχρηση εξουσίας και μεθοδευμένες ενέργειες με σκοπό να φυλακιστούν αδίκως τα μέλη της.
Ήδη μέχρι και σήμερα, έναν χρόνο και δεκατρείς ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία έχει προχωρήσει σε μαζικές και συνεχιζόμενες διώξεις υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου εξόριστου από την Τουρκία Φετουλάχ Γκιουλέν.
Από τούδε και στο εξής κάθε φορά που οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας θεωρούν πως μια ομάδα ή ένας ακόμη άνθρωπος αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά στην φυλάκιση του, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται και με βασανιστήρια τόσο ψυχολογικής, όσο και σωματικής βίας.
Το νομικό πλαίσιο έχει βρεθεί και δεν είναι άλλο από την κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που αυτήν την στιγμή ισοδυναμεί με μόνιμη φυλάκιση.
Μέρα με την ημέρα τα στοιχεία που δίνονται στο φως της δημοσιότητας είναι τρομακτικά, καθώς μέχρι στιγμής πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί.
‘’ Η Τουρκία του σήμερα’’
Με τις πληροφορίες που διαθέτω μέχρι και την παρούσα στιγμή που γράφω το άρθρο, τα πράγματα στην Τουρκία και ειδικά στην Άγκυρα έχουν πάρει φωτιά, με το επιτελείο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις σχετικά με το ποια στάση θα διαμορφώσει σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο ο πάλαι ποτέ ‘’ακλόνητος ηγέτης’’ της Τουρκίας.
Υπάρχουν έντονες συζητήσεις καθώς στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η στάση η οποία θα επιδεικνύετε προς το εξωτερικό, να συμβαδίζει με εκείνη του εσωτερικού επιπέδου, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Άγκυρας ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε μελλοντικά την διαπραγματευτική δυναμη του Σουλτάνου τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Με όρους δηλαδή στρατηγικής σημασίας και ισχύος, η λεγόμενη διατήρηση τόσο του status quo, όσο και της τακτικής ‘’διαίρει και βασίλευε’’ είναι κάτι που σταθερά εδώ
και 3 χρόνια προωθείται από πλευράς της Τουρκίας, και προσωπικά θεωρώ πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ατζέντα του Ερντογάν και των πολύ κλειστών συμβούλων του.
‘’ Εσωτερικό vs Eξωτερικό ‘’
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν η Τουρκία του σήμερα έχει αφενός να αντιμετωπίσει τις αρκετά υπολογίσιμες φωνές του εσωτερικού της που πρόσφατα ‘’εκφράστηκαν’’ μέσω μιας μεγαλειώδους συγκέντρωσης-διαμαρτυρίας, και αφετέρου τις πολλάπλές ήττες στο εξωτερικό της γίγνεσθαι με πρόσφατες και πιο ισχυρές τα ‘’χαστούκια στην Συρία’’ και το ενεργειακό παιχνίδι στην Κύπρο.
Εν κατακλείδι για ακόμη μια φορά ο αμερικανικός παράγοντας είναι εκείνος που θα αποτελέσει σημείο τομής για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όπως μαθαίνω πληθώρα ‘’ατόμων’’ επηρεάζεται και αν θέλετε καλύτερα ελέγχεται από την Αμερική με διάφορους τρόπους, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο οι μελλοντικές αποφάσεις σύμπραξης (και στήριξης;) ή όχι των Κουρδικών αιτημάτων για ανεξαρτησία και ίδρυση Κουρδικού κράτους για πολλούς συμπεριλαμβανομένου και του αρθρογράφου αναμένεται να τύχουν ή όχ ιδιαίτερης μεταχείρησης από την Ουάσινγκτον.