Το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Διεθνείς Τηλεπικοινωνίες (WCIT) που διεξάγεται στο Ντουμπάϊ 3-14 Δεκεμβρίου θα διεξάγει την πρώτη αποτίμηση από το 1988 των κανόνων που διέπουν τις τηλεπικοινωνίες. Η συνάντηση συγκαλέστηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών(ITU) και υπάρχουν φόβοι ότι η ITU προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες για να επιβάλλει κανόνες στο Ιντερνέτ.
Η ITU είναι ένας ειδικός οργανισμός του ΟΗΕ, και ένας από τους παλαιότερους διακρατικούς οργανισμούς. Η αποστολή του είναι να προωθεί πρόοδο και λογική χρήση των τηλεπικοινωνιών, και οι καθημερινές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων και τις τροχιές των δορυφόρων, την αποφυγή επικίνδυνων παρεμβολών, τα στάνταρ των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών και η δημιουργία πρόσβασης στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών πληροφόρησης έτσι ώστε οι ανερχόμενες οικονομίες να κλείσουν το ψηφιακό χάσμα.
Πολλοί φοβούνται ότι στη συνάντηση αυτή θα γίνει προσπάθεια να υπάρξη χειραγώγηση της ελευθερίας στο Ιντερνέτ. Προσπάθειες για να υπάρξει ισορροπία στην ελευθερία που παρέχει το Ιντερνέτ με τους κινδύνους που κρύβει έχουν τεθεί στην προσοχή Διεθνών Οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, Η Ένωση Εθνών Νότιας Ασίας, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγγάης, και μια σειρά εσωτερικών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Υπάρχει μια αίσθηση ότι χρειάζεται να βρεθεί ένας κοινός τόπος όσο αφορά τους κανόνες του Ιντερνέτ και πολλά κράτη σκέφτονται να ψηφίσουν σχετική νομοθεσία.
Πρακτικά είναι απίθανο, παρά τους φόβους, η συνάντηση του Ντουμπάϊ να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στο πως λειτουργεί και ελέγχεται το Ιντερνέτ. Ένας συνασπισμός φιλελεύθερων Δημοκρατιών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο θα καταφέρουν να μπλοκάρουν αλλαγές στις οποίες αντιτίθενται, παρά το γεγονός ότι η αντιδρασή τους βαθαίνει τη διεθνή κατακραυγή με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνανα είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν μια νίκη προπαγάνδας από την εκλαμβανόμενη αδιαλλαξία των ΗΠΑ.
Το σίγουρο είναι ότι η ισσοροπία δυνάμεων έχει αρχίσει να αλλάζει και οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο στο χώρο για να συνεχίσουν να διατηρούν την ελευθερία του Ιντερνέτ για πολύ. Χώρες όπως η Κίνα αρχίσουν να έχουν προτεύοντα ρόλο στην τεχνολογία του χώρου και καλό θα είναι αυτοί που στηρίζουν τη συνέχιση του status quo στο χώρο του Ιντερνέτ να αρχίσουν να διαμορφώνουν μια συγκροτημένη στρατηγική προστασίας έναντι των δυσμενών αλλαγών που βρίσκονται προ των πυλών.