Με το σκάνδαλο Ραχόι να κλονίζει την σταθερότητα της ισπανικής κυβέρνησης, με τον Μπερλουσκόνι να κάνει δυναμικό come back ενόψει των εκλογών, με τον Σαμαρά να είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης, τον Κάμερον να απειλεί με δημοψήφισμα αποχώρησης και την κα Μέρκελ να τρέμει μην ξεφύγουν τα πράγματα και πάθει καμιά εκλογική νίλα, η Σύνοδος Κορυφής των 27 την Πέμπτη και την Παρασκευή με θέμα την έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-2020, αναμένεται εναγωνίως από τις αγορές προκειμένου να πάρουν κατεύθυνση.
Οι αγορές βλέπουν την πολιτική αστάθεια που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό Νότο, βλέπουν ότι τα περισσότερα δημοσιονομικά προγράμματα στις χώρες της ευρωζώνης δεν βγαίνουν, βλέπουν πως η ανατίμηση του ευρώ θα προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές και καραδοκούν να δουν ποιος θα πέσει κάτω για να τον κατασπαράξουν με τα spreads…
Είναι ουσιαστικά η τρίτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος διχάζει τους 27 σε αυτούς που θέλουν γενναίες περικοπές και αυτούς που θέλουν γενναίες αυξήσεις των κονδυλίων. Σημειωτέον ότι από τον 7ετή προϋπολογισμό θα εξαρτηθούν τόσο τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όσο και για τα αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ).
Είναι συνεπώς πολύ κρίσιμο να υπάρξουν επιτέλους οι αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο της ανάπτυξης για τις κυβερνήσεις, αλλά και τις αγορές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει στροφή στη δημοσιονομική όσο και στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, πρώτον γιατί φοβάται πως μια κοινωνική έκρηξη στο Νότο θα επεκταθεί. Φαίνεται δε να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ισοτιμία του ευρώ που ξεπερνά το 1,35 δολ., καθώς δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις εξαγωγές. H κα Μέρκελ, από την πλευρά της, αντιλαμβάνεται πως πρέπει να στηρίξει εμπράκτως την ανάπτυξη στον Νότο, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να το ομολογήσει στους ψηφοφόρους της.
Με δυο λόγια, η επικείμενη σύνοδος ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα ακόμη ευρωφιάσκο ή σε μεγαλόσχημες ανακοινώσεις άνευ αντικρίσματος. Την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει η Wall Street…