Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Η Συρία προσπαθεί να ‘στριμώξει’ τον ΟΗΕ

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σύριοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν το Ισραήλ για τρομοκρατική επίθεση μετά από βομβαρδισμό Ισραηλινών αεροπλάνων στη Δαμασκό. Οι καταγγελίες απευθύνονται προς τον ΟΗΕ και συνδέονται με την απαίτηση για εφαρμογή κυρώσεων εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού εναντίων του Ισραήλ.

Στην καταγγελία των Σύριων σε δύο γράμματα προς το γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως τη δημοσίευσε το πρακτορείο SANA, σημειώνεται ότι «το Τελ Αβίβ διέπραξε ένα στυγερό έγκλημα στην Συριακή εθνική κυριαρχία». Παράλληλα καταγγέλλεται ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να υποστηρίξουν τις ένοπλες ομάδες των ανταρτών, ακριβώς μετά τις επιτυχίες που είχε το καθεστώς ενάντια στους αντάρτες σε πόλεις όπως το Αλέπο, Ντάρα και αλλού.

Οι Σύριοι αξιωματούχοι στριμώχνουν τον ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας τη ρητορική που χρησιμοποιείται διεθνώς και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία από πολλές πλευρές. Ζητούν να τιμωρηθεί το Ισραήλ από τον ΟΗΕ, ως ένα κράτος του οποίου οι αρχές «δεν κρύβουν τις πολιτικές τους για προστασία της τρομοκρατίας». Επί πλέον η Συρία ζητά από τον ΟΗΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες επιθέσεις όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του.

Οι Σύριοι αξιωματούχοι, εκμεταλλεύονται το θέατρο του παραλόγου που επικρατεί στο διεθνές προσκήνιο τους τελευταίους μήνες όπου οι όροι, αντάρτες, επαναστάτες, τρομοκράτες χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν προκειμένου να ηρωοποιήσουν ή να καταγγείλουν εξεγέρσεις, επιθέσεις και αυτονομιστικές τάσεις. Φυσικά αυτό είναι κάτι που συνέβαινε πάντα, αλλά την παρούσα χρονική περίοδο είναι τόσο πυκνά τα γεγονότα στην Ουκρανία, Συρία, Γάζα, Παλαιστίνη και γενικότερα στη μέση Ανατολή που έχουν αρχίσει να χάνουν σε σοβαρότητα οι εξαγγελίες αξιωματούχων. Οι μόνοι που έχουν την τιμή να αποκαλούνται με το όνομά τους είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η ενεργή εμπλοκή του Ισραήλ στον πόλεμο στη Συρία, αν αποδειχθεί η επίθεση, την οποία προς το παρόν το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, την περίοδο μάλιστα που οι τζιναντιστές (συνεργάτες των Σύρριων ανταρτών) προελαύνουν σε Ιράκ και Συρία είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των περίπλοκων συγκρουσιακών σχέσεων στην Μέση Ανατολή. Αυτές οι πολυμερείς εχθρικές σχέσεις για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον πολύ πιθανό να εξελιχθούν και σε ένα γενικευμένο πόλεμο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων