Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Η Έλενα Κουντουρά ανήκει στα πάλαι ποτέ «λαμπερά ονόματα» που μεταπήδησαν, εν μια νυκτί, από τον κόσμο της showbiz στον κόσμο της πολιτικής. Πράγμα καθόλου δύσκολο σε χρόνια που η πολιτική μοιάζει όλο και περισσότερο με… πασαρέλα. Εντούτοις, χάρη στον Πάνο Καμμένο, η Κουντουρά κατάφερε να μην είναι απλά ένας πολιτικός «κομήτης», καθώς επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της δόθηκαν τα «ηνία» της τουριστικής πολιτικής της χώρας. Εύκολη δουλειά εδώ που τα λέμε, καθώς ο τουρισμός πήγαινε μέχρι τώρα από μόνος του και δεν χρειαζόταν να κάνει η υπουργός τίποτα περισσότερο από ταξίδια ανά τον κόσμο για να χαμογελάει στις τουριστικές εκθέσεις.
Ως εδώ καλά με την «ταλαντούχα» κ. Κουντουρά. Από δω και πέρα όμως ο τουρισμός βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, για τις οποίες η κ. Κουντουρά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κάθεται και να τις κοιτάζει. Θεωρώντας πως πάμε για άλλη μια χρονιά “business as usual” η κ. Κουντουρά βγήκε χθες για να δηλώσει σε συνέντευξή της πόσο πετυχημένα έκλεισε το 16 και πόσο θετικά ξεκίνησε το 17. Κι όλα αυτά εξαιτίας της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία.
Κατ’ αρχάς για το πόσο πετυχημένο ήταν το 16 καλύτερα να ρωτηθούν οι ξενοδόχοι. Κι όταν λέω ξενοδόχοι εννοώ τον απλό ξενοδόχο που δίνει μάχη επιβίωσης και όχι τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ που είναι πάντα «με το γκουβέρνο» και «λιβανίζει» τον/την εκάστοτε Υπουργό Τουρισμού. Τον απλό ξενοδόχο που βλέπει τις αφίξεις να ευημερούν αλλά το ταμείο να είναι μείον, διότι εκβιάζεται από τους tour operators να «σκοτώσει» τις τιμές του.
Τον απλό ξενοδόχο που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να του πάρουν το ξενοδοχείο του ξένα funds καθώς δεν μπορεί – κι ας είναι τόσο… πετυχημένη η πολιτική της κας Κουντουρά – να αποπληρώσει τα δάνειά του. Τον απλό ξενοδόχο που τρώει στο κεφάλι τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που πάει η ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα και τώρα έρχεται και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά για να τον αποτελειώσει. Κι από του χρόνου, για όσους απλούς ξενοδόχους θα έχουν επιβιώσει, θα έρθει και το τέλος διανυκτέρευσης.
Περί όλων αυτών η κα Κουντουρά απλά… χαμογελάει. Άλλωστε για όλα τα παραπάνω δεν είναι και αρμόδια υπουργός, άλλοι συνάδελφοί της παίρνουν τις αποφάσεις. Όπως και για το προσφυγικό. Ούτε και γι αυτό είναι αρμόδια, κι ας αγωνιούν οι ξενοδόχοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέτωπο αυτό που είναι ικανό να καταστρέψει ολοσχερώς την τουριστική κίνηση σε πολλά από τα νησιά μας, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε.
Αλλά δεν είναι μόνο το προσφυγικό. Ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν στις εντάσεις. Η κρίση στην Τουρκία λοιπόν δεν προσφέρεται για γιορτές και πανηγύρια, όπως πιστεύει η κα Κουντουρά. Μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον ελληνικό τουρισμό με πάρα πολλούς τρόπους.
Όπως επισημαίνει σήμερα με δημοσίευμά της η «Ναυτεμπορική» η κρουαζιέρα το 2017 θα έχει απώλειες κοντά στο 25% εξαιτίας της αποσταθεροποίησης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (και ιδιαίτερα της Τουρκίας) που στέλνει τα κρουαζιερόπλοια σε νέες αγορές (Ανατολική Ασία, Αυστραλία κ.λπ.). Και η κρουαζιέρα δεν θα είναι το μόνο πλήγμα. Η τουριστική αγορά της Ελλάδας και η τουριστική αγορά της Τουρκίας εν πολλοίς λειτουργούν συμπληρωματικά, τουλάχιστον για τουρίστες που έρχονται από μακρινές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια στη γεωπολιτική για να κατανοήσει πως τα δύσκολα για τον ελληνικό τουρισμό είναι μπροστά. Σε μια συγκυρία μάλιστα που ο τουρισμός ήταν η μόνη «βιομηχανία» που δούλευε στη χώρα στα χρόνια της κρίσης παρέχοντας θέσεις εργασίας κι αποδίδοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αν βυθιστεί ο τουρισμός θα πάρει και όλη την υπόλοιπη οικονομία μαζί του. Κι αν εξακολουθεί να χαμογελάει η κα Κουντουρά, είναι μάλλον γιατί δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτά που συμβαίνουν και αυτά που πρόκειται να συμβούν.
Ο «αυτόματος πιλότος» για τον τουρισμό τελειώνει κάπου εδώ. Αν θέλει η Ελλάδα να έχει τουρισμό και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποκτήσει τουριστική πολιτική. Που σημαίνει πως θα πρέπει να αποκτήσει «τουριστική ταυτότητα», την οποία και θα πρέπει να προβάλλει έξυπνα και στα σωστά κοινά στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Διότι πολιτική αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Υπάρχει απλά μια «νοστιμούλα» υπουργός με «θετική σκέψη» και τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τους πόσους Ρώσους θα φέρει ο Μουζενίδης.
ΥΓ: Μαθαίνω πως το Μαξίμου «έχει νεύρα» με την κα Κουντουρά. Αν και συμφωνούν στο να μην επενδυθεί ούτε μισό ευρώ σε κάτι παραγωγικό, πέραν από αυτά που «χώνουν» στους tour operators, υπάρχει άλλος λόγος. Εκείνη τον ξέρει…