39 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η ομορφότερη πόλη της Μεσογείου έπεφτε στα χέρια του Αττίλα! 39 χρόνια από τότε που τα συρματοπλέγματα αγκάλιασαν τη περίμετρο της πόλης και στέρησαν για πάντα (;) τη πόλη από τους νόμιμους κατοίκους της!
Βρισκόμουν στη Κύπρο αρχές του 2008 όταν εκλέχθηκε ως νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας! Τότε και σε συνδυασμό με την έναρξη των συνομιλιών με τον ομόλογο του, του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το θέμα της Αμμοχώστου είχε έλθει πάλι στο προσκήνιο με τις ελπίδες των εκτοπισμένων προσφύγων να μεγαλώνουν για επιστροφή στη πόλη που γεννήθηκαν! Συνομιλώντας με Κυπρίους φίλους, παραδεχόντουσαν ότι, νοιώθουν πολύ κοντά στην επιστροφή τους, ή τουλάχιστον πιο κοντά από ποτέ, με βάση τα όσα άκουγαν και διάβαζαν καθημερινά στα ΜΜΕ. Μάταια…
Εδώ και 39 χρόνια κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, γίνεται λόγος για το πάγιο ελληνοκυπριακό αίτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου! Παρόλα αυτά, τα συρματοπλέγματα παραμένουν ακλόνητα. Και πραγματικά θεωρώ ως κίνηση υψίστου στρατηγικού νου, τη μη κατοίκηση από τουρκοκυπρίους της πόλης ώστε να μπορεί η Τουρκία να διαπραγματεύεται πάντα με έναν άσσο στο μανίκι! Μια απώλεια που, και να έρθει, δε θα τις κοστίσει τίποτα ενώ αντιθέτως θα της έχει προσφέρει πολλά ως αντάλλαγμα! Όλες οι ως σήμερα τουρκικές κυβερνήσεις δεν έχουν αποσύρει ούτε έναν από τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους που κατέχουν το 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα όμως, η Λευκωσία άρχισε να παίζει το χαρτί των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Αγκυρας: «Θέλετε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση; Επιστρέψτε την Αμμόχωστο». Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης κατέστησε σαφές σε μια συνέντευξη του στο Europolitique πως: «Αν η Τουρκία συμφωνήσει να άρει την κατοχή της Αμμοχώστου, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει το βέτο που έχει θέσει σε πολλά κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ».
Σίγουρα η Κυπριακή Κυβέρνηση δε κινείται ανεξάρτητα από τη στρατηγική που επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ΕΕ κρατά ενήμερη και την τουρκική κυβέρνηση.
Επίσης σίγουρο είναι ότι, μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχει σχηματίσει ο Κυπριακός λαός για τη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μετά τις εξελίξεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ συνοδευόμενης από το κούρεμα των καταθέσεων.
Σήμερα η ωραιότερη πόλη της Κύπρου είναι μια πόλη-«φάντασμα», χωρίς κατοίκους, χωρίς ζωή, με κατεστραμμένα ακόμη από τους βομβαρδισμούς τα κτίρια και τα πολυώροφα ξενοδοχεία της. Ο χρόνος σταμάτησε για τη πόλη το 1974. Τα σπίτια με τις όμορφες αυλές και τα ανθισμένα δέντρα μετατράπηκαν σε ερείπια, οι χρυσές παραλίες σε χωράφια με ξερά χόρτα ενώ στο πλαϊ των δρόμων, άμορφες μάζες σιδηρικών θυμίζουν ότι αυτές οι μάζες ήταν κάποτε αυτοκίνητα! Τα όπλα των Τούρκων στρατιωτών ορθώνονται σε όποιον προσπαθήσει να περάσει τα συρματοπλέγματα!
Η τελευταία «πόλη φάντασμα» στο κόσμο είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί ντροπή για τους ισχυρούς της «Ένωσης» που επιτρέπουν με την ανοχή τους και την εθελοτυφλία τους καθεστώς κατοχής σε ένα από τα μέλη της!
Εύχομαι, αυτή η νέα αναθέρμανση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου να μην είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει τον δοκιμαζόμενο λαό της! Γιατί το να παίζει κανείς με τις ελπίδες των ανθρώπων δεν είναι μόνο άδικο αλλά και ανήθικο!!