Το καλύτερο αύριο στην υγεία των Ελλήνων, στη διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, φέρει και την υπογραφή της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοπόρες λύσεις που ανέπτυξαν ή υιοθέτησαν και εφαρμόζουν καθημερινά, ιατρικές ομάδες ερευνητών και επιστημόνων που διακρίνονται για τις σπουδαίες ιδέες και το έργο τους, αποτελούν λαμπρή απόδειξη ότι η Ελλάδα της ιατρικής καινοτομίας αντιστέκεται, παρά τις δυσκολίες.
Δεκάδες είναι οι ιατρικές ομάδες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, με πλούσια κλινική και ερευνητική δραστηριότητα, που προσφέρουν προηγμένες και πολύτιμες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας. Επιμένουν να αναζητούν διεξόδους επί ελληνικού εδάφους, καινοτομούν και δικαιώνονται εξασφαλίζοντας διακρίσεις, τόσο πανελλαδικά όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Εντυπωσιακά επιτεύγματα για καρδιά και ήπαρ
Επιστήμονες από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Η ομάδα της κλινικής, που διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, έκανε την πρώτη, παγκοσμίως, εμφύτευση με στοχευμένη χρήση βλαστοκυττάρων σε ασθενή με ισχαιμικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και ταυτόχρονη τοποθέτηση συσκευής υποστήριξης καρδιάς. Παράλληλα είναι πρωτοπόροι στην Ελλάδα, μαζί με το Ωνάσειο, στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και στη μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Η κλινική αποτελεί το μοναδικό κέντρο στα Βαλκάνια όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα βραχυχρόνιας υποστήριξης της κυκλοφορίας με κύκλωμα ECMΟ σε ασθενείς με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Καταγράφοντας συνεχώς νέα ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις, η ομάδα του μεγαλύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου της χώρας, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ξαναδίνει κάθε χρόνο ελπίδα σε δεκάδες ασθενείς με σοβαρές παθήσεις οι οποίοι χρειάζονται μόσχευμα για να κρατηθούν στη ζωή. Παρά τις αντιξοότητες λόγω της οικονομικής κρίσης, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές,
η ομάδα, με επικεφαλής τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ Βασίλη Παπανικολάου, καλείται να ανταποκριθεί 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο, όποτε βρεθεί διαθέσιμο μόσχευμα. Εχει διενεργήσει περισσότερες από 1.400 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ενήλικες και τουλάχιστον 160 σε παιδιά. Με αυτοθυσία και εθελοντισμό, καθώς η ομάδα συνεχώς μικραίνει, καινοτομεί στη μεταμόσχευση ήπατος. Είναι η μοναδική πανελλαδικά που διενεργεί μεταμοσχεύσεις του συγκεκριμένου οργάνου και χάρη σ΄ αυτήν αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον 500 ασθενείς από κάθε γωνιά της χώρας, ανάμεσά τους και παιδιά, με σοβαρά ηπατικά προβλήματα.
«Πολεμούν» την αναιμία και την επιληψία
Στο δρόμο της κυτταρικής θεραπείας βαδίζουν οι επιστήμονες της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου», που κατάφεραν να κάνουν παρελθόν τη μετάγγιση αίματος τις επιπλοκές της σε πειραματική φάση στα ζώα και ετοιμάζονται για κλινικές δοκιμές σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
Μέσα στο 2015 ο πρώτος Ελληνας ασθενής θα ξεκινήσει τη γονιδιακή θεραπεία, στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, ήδη κατέληξε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων των ασθενών τα οποία στη συνέχεια θα διορθωθούν γενετικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, η ομάδα έχει ήδη συλλέξει και αποθηκεύσει τα κύτταρα 44 ασθενών. Βρίσκεται πλέον στη φάση της γενετικής διόρθωσης των κυττάρων ώστε να επανατοποθετήσουν στον ασθενή, με αυτόλογη μεταμόσχευση, τα «διορθωμένα» κύτταρα στα οποία θα έχουν εισαγάγει ένα φυσιολογικό γονίδιο. Ετσι, ο οργανισμός του ασθενή θα παράγει φυσιολογική αιμοσφαιρίνη και ο ίδιος δεν θα χρειάζεται να υποβάλλεται σε μεταγγίσεις.
Την κετογονική δίαιτα εναντίον της επιληψίας εφαρμόζει ομάδα ειδικών γιατρών και διαιτολόγων στην Δ’ Παιδιατρική Κλινική του «Παπαγεωργίου». Τα «φώτα» της ζητούν μικροί ασθενείς από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ηδη στην κλινική παρακολουθούνται περισσότερα από 200 παιδιά με επιληψία από βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες του πανεπιστημίου Johns Hopkins, του Harvard Medical School της Βοστόνης και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Great Ormond Street του Λονδίνου, η ομάδα με επικεφαλής τον Αθανάσιο Ευαγγελίου, παιδίατρο- παιδονευρολόγο, ειδικό στα μεταβολικά νοσήματα, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, έχει αποσπάσει διεθνή διάκριση για τη συνεισφορά της στη μελέτη για τα αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας. Πρόκειται, σύμφωνα με την ομάδα, για ειδική διατροφή που συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας, σε περιπτώσεις που η πάθηση αποδεικνύεται «ανθεκτική» στα φάρμακα.
Το «μυστικό» της είναι ότι βασίζεται σε διατροφή που θα μπορούσε να μιμηθεί τις βιοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στη νηστεία, όπως η οξέωση, η αφυδάτωση και η κέτωση (διάσπαση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια γλυκόζης). Η εφαρμογή της συνιστά πανελλαδική πρωτοπορία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα στη χώρα μας.