Η τιμή του πετρελαίου κορύφωσε το 2008 κοντά στα 150 δολάρια/βαρέλι, αλλά από τότε είχε παραμείνει για χρόνια στη ζώνη των 110-120 δολαρίων. Στις 20/8 είχαμε πει ότι επιτέλους ξεκίνησε να πέφτει πειστικά η τιμή του πετρελαίου, και γράφαμε χαρακτηριστικά: “Αυτή τη φορά έχουμε βάσιμες ελπίδες να δούμε πολύ σύντομα την τιμή να κινείται ακόμα και κάτω απ’ τα 100 δολάρια/βαρέλι, μετά από πολύ καιρό. Η διαγραμματική εικόνα δίνει πιθανότητες να δούμε σύντομα τιμές ακόμα και κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί, ίσως η τιμή παραμείνει για κάποιο διάστημα γύρω απ’ την “ψυχολογικά σημαντική” περιοχή των 100 δολαρίων/βαρέλι. Ίσως μάλιστα δούμε άμεσα μια προσπάθεια επαναφοράς στην περιοχή των 105 δολαρίων/βαρέλι, όπου θα θέλαμε να δούμε μια νέα γρήγορη πτώση”.
Οι εξελίξεις ήταν καλύτερες κι απ’ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς είδαμε στις 2/10 το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να “κλείνει” στα 92,31 δολάρια/βαρέλι. Ακόμα περισσότερο, η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση “χωρίς ανάσα”, προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε! Ασφαλώς και θα δούμε κάποια ενδιάμεση “στάση” και κάποια ανοδική κίνηση των τιμών, με την αυξημένη ζήτηση του χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, αλλά πιθανότατα θα αποδειχθεί πρόσκαιρη και η πτωτική τάση θα επανέλθει.
Η τιμή πέφτει για πολλούς και διάφορους λόγους: έχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής απ’ τις ΗΠΑ, χάρη στις τεχνολογίες αύξησης της απόληψης από κοιτάσματα που θεωρούνταν ξοφλημένα, που επέτρεψε διακοπή της απαγόρευσης εξαγωγών που ίσχυε επί 40 χρόνια. Έχουμε αύξηση παραγωγής απ’ τις χώρες του ΟΠΕΚ, που βλέπουν ότι με τις πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες. Έχουμε αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, που μειώνει σε πολλούς τομείς της οικονομίας την ανάγκη για πετρέλαιο.
Έχουμε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που σημαίνει αντίστοιχα ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και η τιμολόγηση του πετρελαίου στο διεθνές εμπόριο γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται σε δολάρια. Έχουμε αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, που περιορίζει τις ανάγκες σε πετρέλαιο. Και μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, υπάρχουν ειδικοί αναλυτές για τα πετρελαϊκά που μπορούν να πουν πολλά περισσότερα.
Η συνδυασμένη πτώση του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου αποτελεί “μάνα εξ ουρανού” για τις χειμαζόμενες Ευρωπαϊκές οικονομίες, που θα δουν την ανταγωνιστικότητά τους να βελτιώνεται. Αν έπεφτε μόνο το ευρώ, χωρίς πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα έπρεπε να πληρώνουμε πολύ περισσότερα δολάρια για την εισαγωγή πετρελαίου, ενώ τώρα, με τη συνδυασμένη πτώση, ίσως δούμε ανάκαμψη.
Το νέο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Γαλλία, το χρέος της οποίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. ευρώ και το 95% του ΑΕΠ. Θυμάται κανείς στην Ευρώπη ότι η συμφωνία του Μάαστριχτ ήθελε χρέος μέχρι 60%; Όχι βέβαια, οι συμφωνίες είναι για να δεσμεύουν τις μικρές χώρες και να γίνονται “λάστιχο” όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες και ισχυρές.
Οι Γάλλοι “γκρίνιαζαν” τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο για την ισοτιμία του ευρώ και, ώ του θαύματος, μόλις αποπέμφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών που τόλμησε να κριτικάρει την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Μέρκελ, ξεκίνησε τόσο η ταχεία διολίσθηση του ευρώ όσο και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Τυχαίο και συμπτωματικό; Ή μήπως στοιχείο κάποιου ευρύτερου σχεδιασμού των Μεγάλων, που περιλαμβάνει και τα σχέδια για Συρία και Ουκρανία; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, καθώς ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 δεν κινείται στη γραμμή της λιτότητας και προκαλείδιαμάχες στις Βρυξέλλες…
Αν κάτι σώσει τους εδώ υποτακτικούς της τρόϊκας, δεν θα είναι προφανώς η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεν θα είναι η τυχόν εμφάνιση “Τσιριμώκων” κατά την Προεδρική εκλογή, θα είναι μόνο η τυχόν ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα συμπαρασύρει και το χρεοκοπημένο Ευρωπαϊκό Νότο.
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!