Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει στα αμερικανικά αεροπλάνα να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την αμερικανική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, χθες Πέμπτη.
Η απόφαση, η οποία αποκαλύφθηκε μια ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται ως επιστέγασμα της μακροχρόνιας απροθυμίας της Άγκυρας να αναλάβει ενεργό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Isis.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει, κυρίως τον τελευταίο χρόνο την αυξανόμενη ανασφάλεια κατά μήκος των 900 χλμ. συνόρων της με τη Συρία. Νωρίτερα την Πέμπτη είχε ανοίξει πυρ στην περιοχή που διασχίζει τα σύνορα μετά από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και η οποία σκότωσε έναν Τούρκο στρατιώτη κοντά στο Κιλίς, μια περιοχή όπου η Άγκυρα είχε πρόσφατα στείλει ενισχύσεις.
Η ικανότητα να ενορχηστρώνονται αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το Ιντσιρλίκ, μια σημαντική βάση που χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις τουρκικές δυνάμεις, εναντίον των πλησιέστερων στόχων στη Συρία θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέχρι σήμερα έπρεπε να εκκινούν κυρίως από τον Κόλπο.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τουρκία, ενώ εκπρόσωποι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν επίσημα το γεγονός, λέγοντας ότι ήταν στο χέρι της Τουρκίας να το γνωστοποιήσει.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με την είδηση.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, είπε ότι ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συμφώνησαν να «εμβαθύνουν» τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη χρήση του Ιντσιρλίκ, είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για μερικά από τα θέματα αυτά, λόγω των συγκεκριμένων ανησυχιών για τις διαδικασίες ασφάλειας».
Οι μάχες στα τουρκικά σύνορα ξέσπασαν λίγες μόνο ημέρες μετά από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πιστεύεται ότι οφείλεται στο Ισλαμικό Κράτος, στην τουρκική μεθοριακή πόλη της Σουρούτς, όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εγείροντας κύματα βίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Το περιστατικό δημιούργησε φόβους ότι η σύγκρουση της Συρίας θα επεκταθεί και επί του τουρκικού εδάφους, πυροδοτώντας εκ νέου το ζήτημα της κουρδικής μειονότητας. Στο μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού στην Άγκυρα εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της αμερικανικής συμμαχίας για την καταπολέμηση του Isis, η Άγκυρα έχει αρνηθεί να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο και είπε ότι μόνο η αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ – και όχι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές κατά των ριζοσπαστών ισλαμιστών – μπορεί να φέρει την ειρήνη.
Η στάση της Τουρκίας έχει απογοητεύσει κάποιους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων η προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και όχι ο Άσαντ. Σε κάθε περίπτωση, οι σύμμαχοι ζήτησαν από την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τα σύνορά της από το να χρησιμοποιηθούν ως αγωγός προς τη Συρία από τους ξένους τζιχαντιστές.
Πηγή
Reuters