Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στα τουρκοσυριακά σύνορα των κούρδων πεσμεργκά για να συνδράμουν στην υπεράσπιση του Κομπανί. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι θα επιτραπεί στους μαχητές από το Ιράκ να διαβούν τα σύνορα χωρίς να δώσει ωστόσο άλλες λεπτομέρειες για το σχέδιο των επιχειρήσεων.
Είχα γράψει προηγουμένως για την άρνηση της Τουρκίας να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο στη σφαγή που λάμβανε χώρα στα σύνορά της. Τώρα απλώς παύει να εμποδίζει τις ενισχύσεις των κούρδων χωρίς αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται κάποια άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις. Ήδη μια μέρα νωρίτερα από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπανί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Τουρκία επιλέγει μια αλλαγή στάσης της δεδομένη στιγμή. Οι λόγοι είναι πιθανότατα οι εξής δύο:
Αφενός η προέλαση του ISIS και οι προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων για την ανακοπή της, ήταν ο λόγος που η Τουρκία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους δυτικούς συμμάχους για αλλαγή της στάσης της και αν όχι συνδρομής τουλάχιστον, κατάργησης των εμποδίων που η ίδια τοποθετούσε στη μάχη εναντίων των τζιχαντιστών. Φαίνεται παράλληλα πως ο φόβος για γενίκευση της σύγκρουσης με το Ιράκ να την απειλεί πως αν επιχειρήσει εναντίων του Ασαντ, αυτό θα σημαίνει πόλεμο έκανε την Τουρκία να θέσει επιμέρους τα συμφέροντά της στην περιοχή. Δε γνωρίζουμε φυσικά τι ανταλλάγματα έχει ήδη εξασφαλίσει από αυτή της την στάση.
Αφετέρου, στην Τουρκία συνειδητοποίησαν πως το παιχνίδι που έπαιζαν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, ενώ άφηναν τους Κούρδους να κατασφάζονται έξω από τα σύνορά της, είχε και μια άλλη πολύ επικίνδυνη συνέπεια. Στελέχη του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είναι παράνομο στην Τουρκία είχαν προειδοποιήσει ρητά πως αν το Κομπανί καταλαμβανόταν από τους τζιχαντιστές, τότε και εκείνοι θα ακύρωναν τις τρέχουσες ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ της Τουρκικής Κυβέρνησης και των κούρδων ανταρτών.
Η ισορροπία στην περιοχή είναι ακόμη πολύ εύθραυστη και δεν είναι απίθανο να δούμε τις ευαίσθητες σχέσεις μεταξύ των παιχτών να υποτροπιάζουν ξαφνικά. Προς το παρόν το θετικό είναι ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών έρχεται έστω φαινομενικά ως πρώτη προτεραιότητα. Σύντομα θα έχουμε νέες εξελίξεις, με την προέλασή του IS προς τη Βαγδάτη και την πιθανόν εντονότερη εμπλοκή ΗΠΑ και Ευρώπης στον πόλεμο. Προς το παρόν μυστήριο παραμένει η στάση της Ρωσίας, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.