Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Η Τουρκία καλείται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς Κούρδων ενόπλων στη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Τουρκία απέρριψε τις κλήσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία να σταματήσει τον βομβαρδισμό των Κούρδων μαχητών στη Συρία. Η Άγκυρα στοχεύει την πολιτοφυλακή YPG, την οποία βλέπει ως επέκταση του απαγορευμένου PKK, της κουρδικής ομάδας διεξάγει εξέγερση στο τουρκικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), γνωστές και ως Μονάδες Λαϊκής Άμυνας, είναι οι κύριες ένοπλες δυνάμεις της Κουρδικής Ανώτατης Επιτροπής, δηλαδή της κυβέρνησης του συριακού Κουρδιστάν.

Μεταξύ των στόχων που έχουν πληγεί από την Τουρκία είναι η αεροπορική βάση Menagh, η οποία κατελήφθη από το YPG την Πέμπτη, ενώ πριν τελούσε υπό την κατοχή των Σύρων ισλαμιστών. Το YPG ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος των βόρειων συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία απέστηλε αεροσκάφη της σε τουρκική αεροπορική βάση προκειμένου να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της τζιχαντικής ομάδας του ISIL. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Adel al-Jubeir, έχει ιδιαίτερη σημασία, εν αναμονή πιθανής κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

«Έχουμε πει ότι εάν η υπό αμερικανική ηγεσία Συμμαχία αποφασίσει την αποστολή κι ενεργοποίηση χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε αυτές με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων», ανέφερε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Η ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση δεν έχει ακόμη εμφανίσει κάποια χαλάρωση από τη συμφωνία της Παρασκευής για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων και των συριακών αντιμαχόμενων μερών. Σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εντούτοις η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τους τρομοκράτες, όπως υποστηρίζει, προς υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Την Κυριακή, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνομίλησαν τηλεφωνικά, συμφωνώντας στην ανάγκη να επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, η μάχη γύρω από τα βόρεια της Δαμασκού και το Χαλέπι συνεχίζεται. Ο συριακός στρατός παρότρυνε τους πολίτες να επιτύχουν τους όρους “συμφιλίωσης” με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι λεγόμενες τοπικές συμφωνίες έχουν χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς Άσαντ για την αύξηση της πίεσης στους αντάρτες, αναγκάζοντάς τους να παραδοθούν.

Πηγές
Reuters
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων