Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Η Τουρκία κατεβάζει στρατό μέσα στις πόλεις εναντίον των Κούρδων

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι Κούρδοι είναι εξοργισμένοι με την απάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης για την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και τις μάχες στο Κομπανί όπου καθημερινά οι Κούρδοι πολεμούν με πενιχρά μέσα. Πλέον οι οδομαχίες σε πολλές τουρκικές πόλεις είναι καθημερινές λόγω των διαδηλώσεων αγανακτισμένων των Κούρδων οι οποίοι απαιτούν από την Τουρκία να στηρίξει την μάχη των Κούρδων ενάντια στους Ισλαμιστές.

Οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές με αληθινά πυρά, με 19 από αυτούς να είναι ήδη νεκροί ενώ επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει η Αυγή πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε επαρχίες με έντονο κουρδικό στοιχείο οι οδομαχίες ήταν άγριες με νεκρούς, όπως στο Ντιγιάρμπακιρ, το Μους, το Σιιτρ και το Μπάτμαν. 98 συλλήψεις και 30 τραυματίες έχουν σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολή. Σλυμφωνα με το ίδιο άρθρο διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και στη Γερμανία όπου ζουν πολλοί κούρδοι μετανάστες.

Η προβληματική στάση της Τουρκίας δεν φτάνει μόνο μέχρι την αδιαφορία. Κούρδοι καταγγέλουν ότι τούρκικες δυνάμεις εμποδίζουν συμπατριώτες τους να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία για να πάνε να πολεμήσουν εναντίων των τζιχαντιστών, ενώ την ίδια στιγμή ανενόχλητους αφήνουν εθελοντές που πηγαίνουν με το πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ουάσινγκτον εκφράζει οργισμένη αντίδραση για τη στάση της Τουρκίας με αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει, σύμφωνα με του New York Times, όπως αναμεταδίδει η Αυγή, ότι η Τουρκία «σέρνει τα πόδια της» ενώ 2 χιλιόμετρα έξω από τα σύνορά της συμβαίνει μια μεγάλη σφαγή. Ο Μπάρακ Ομπάμα έλαβε μέρος σε ειδική σύσκεψη για το θέμα. Η Τουρκία δε θα βοηθήσει στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αν δεν πάρει από τη Δύση τα ανταλλάγματα που θέλει. Το κυριότερο αίτημα της Άγκυρας είναι η ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, ενώ παράλληλα θέλει την επιβολή ζωνών προστασίας για τους αμάχους και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο εσωτερικό της Συρίας.

HTML tutorial

Η Τουρκία παίζει ομολογουμένως ένα πολύ επικίνδυνο διπλωματικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι που θα τη φέρει σύντομα αντιμέτωπη με τους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που ενώ τώρα βοηθούνται πολύ με τη στάση της, αύριο θα βρίσκονται στα σύνορά της. Η συνέχεια θα είναι σίγουρα δραματική με πολύτιμο χρόνο να χάνεται καθημερινά παρά την ηρωική στάση των κούρδων πολεμιστών που καταγράφουν νίκες ενάντια στους Τζιχαντιστές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων