Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Τουρκία κλιμακώνει ραγδαία την ένταση στην Κύπρο

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η Τουρκία έτοιμη να στήσει εξέδρα εξόρυξης, το ΝΑΤΟ άφαντο και η Αθήνα προχωράει σε διπλωματικές κινήσεις.

Η Τουρκία πλέον επιλέγει ξεκάθαρα τη στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.  Η Άγκυρα πλέον απορρίπτει ρητά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ ενώ αγνοεί όλες τις διεθνείς φωνές στήριξης προς τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενώ το ΝΑΤΟ είναι απολύτως απόν από όσα συμβαίνουν στα νότια χωρικά ύδατα της Κύπρου, προς το παρόν διέρρευσε ότι ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε απέναντι στον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη ότι θα ασκηθούν πιέσει προς την Άγκυρα να σταματήσουν οι παραβιάσεις της Τουρκικής ΑΟΖ.

Οι παραβιάσεις βέβαια αυτές δεν σταματούν απλώς στην παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά τώρα πλέον η Άγκυρα είναι έτοιμη για την εγκατάσταση εξέδρας γεωτρήσεων στην περιοχή μετά από συζητήσεις με τη Ρουμανία για την κατασκευή της.

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που βασίζεται στην πρόσφατη δημιουργία άξονα Αθήνας-Καίρου-Λευκωσίας, ενώ παράλληλα στηρίζεται και από το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr η Αθήνα έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διπλωματικές ενέργειες. Παράλληλα με αυτές τις κινήσει η Τουρκία έχει φροντίσει να αυξήσει τη ναυτική της δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Διπλωματικοί σημειώνουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του news.gr, ότι έχει δημιουργηθεί μια κρίση που δε φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί εύκολα και συνιστούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε απόλυτη αρμονία με τις συμμαχικές πρωτοβουλίες ώστε να αποφύγουμε επεισόδια όπως εκείνο με τα Ίμια.

Η Τουρκία φαίνεται πως επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης δεδομένου ότι βρίσκεται ξανά σε φάση που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κρίση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τα ανατολικά της σύνορα με τους Κούρδους να εξεγείρονται για την εγκληματική εγκατάλειψή τους στη μάχη με τους τζιχαντιστές αλλά και τη διεθνή κοινότητα να μην μπορεί πλέον να αρνηθεί ότι υπάρχει ξεκάθαρο όφελος της Τουρκίας από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Συνεπώς η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο λειτουργεί ισοστατικά ως αποσυμπίεση στα άλλα της μέτωπα. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το ότι η Τουρκία δράττεται της ευκαιρίας να εκμεταλλευτεί έτι περαιτέρω τις ευκαιρίες της για προώθηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο κατά το γνωστό ‘Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται’.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων