Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Η Τουρκία απειλεί με πρόσχημα το προσφυγικό

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας, με την δεύτερη να απαγορεύει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, αναστέλλονται οι επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, με την Ολλανδία, καθώς εντείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο, η Τουρκία είχε ζητήσει επίσημα από Ολλανδό πρέσβη να «παρατείνει την παραμονή του εκτός Τουρκίας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιούσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την διάρκεια μάλιστα ομιλίας του, ο Ερντογάν κατηγόρησε και την Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νούμαν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει για τους Ολλανδούς διπλωμάτες, μετά την απαγόρευση των Ολλανδικών αρχών, για δημόσιες ομιλίες Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος.

«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας βαθιάς κρίσης που ούτε δημιουργήσαμε, ούτε την κλιμακώσαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουρτουλμούς. O Tούρκος αντιπρόεδρος προειδοποίησε πως η χώρα του μπορεί, εάν χρειαστεί, να αναθεωρήσει την στάση της στο προσφυγικό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων