«Η Ελλάδα διεκδικεί μια ενωμένη Ευρώπη» και μια λύση στο προσφυγικό «δίχως μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που θα εξετάσει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν και τις συνέπειες από το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Την ίδια ώρα η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί πίσω «εκατομμύρια» μετανάστες και ότι «η επανεισδοχή δεν ισχύει για όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά».
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονομένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα.
Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβουλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση.
«Οι μεμονομένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα. Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. «Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση» σημείωσε.
Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, δήλωσε παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, προειδοποιώντας με την σειρά του για τον κίνδυνο – αν δεν ανοίξει ένα «ασφαλές» όπως το χαρακτήρισε «παράθυρο»- οι διακινητές και δουλέμποροι να αναζητήσουν νέες οδούς για την μετακίνηση των μεταναστών.
Προσωρινή λύση ο μηχανισμός «ένας προς ένας»
«Προσωρινό και όχι μόνιμο μηχανισμό» χαρακτήρισε την πρόταση «ένας προς ένας», δηλαδή το να γίνεται μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης στην Ευρώπη και ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.
«Αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει» είπε ο κ. Ντίκοφ και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς ένας».
Παράλληλα, ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά για να αποτρέψει τη δημιουργία, από τους διακινητές, άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων.
Ο κ. Ντίκοφ σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και το θέμα της δημουργίας μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Απριλίου.
Τουρκία: Δεν δεχόμαστε πίσω μετανάστες που είναι ήδη στα ελληνικά νησιά
«Η συμφωνία για επανεισδοχή δεν ισχύει για τους μετανάστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα ελληνικά νησιά» επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Βολκάν Μποζκίρ, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα θα δεχθεί πίσω «κάποιες χιλιάδες μετανάστες και όχι εκατομμύρια».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι η εφαρμογή του μέτρου της επανεισδοχής θα ξεκινήσει μόνο εφόσον τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την ΕΕ και διαβεβαιώνει ότι μέχρι την 1η Μαΐου, η Άγκυρα θα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.
Υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα γίνουν δεκτοί από την Τουρκία θα ανέρχεται σε «χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι σε εκατομμύρια».
ethnos.gr