Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο, με φόντο τις νέες της συμμαχίες

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η κρίση στην Κύπρο εντείνεται μετά απο νέα σοβαρή πρόκληση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Αυτή τη φορά οι κινήσεις των δύο πλευρών έιναι απόλυτα συντονισμένες με του πρώτους να εκδίδουν νέα Οδηγία προς ναυτιλομένους προς το πλοίο Barbaros και τους δεύτερους να σιγοντάρουν με ανακοινώσεις.

Η οδηγία NAVTEX απαιτει την παραμονή του πλοίου σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή μέχρι τις 6 Απριλίου. Η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις 6 Ιανουαρίου δεσμεύοντας περιοχές της ανατολικής Μεσογείου για τρεις ακόμη μήνες.

Η οδηγία εκδόθηκε συντονισμένα λίγο μετά την ανακοίνωση του φερόμενου ως υπουργείου εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων που ανέφερε: “Δεν θα μείνουμε άπραγοι στις μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα έμφυτα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού”.

Ουσιαστικά η εμπλοκή στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού συνίσταστε στο γεγονός οτι η τουρκοκυπριακή πλευρά εντάσσει στη συζήτηση για το κυπριακο την απαίτηση αλλαγής της φόρμουλας μέσω της οποίας κατανέμονται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τα δύο ζητήματα ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή η τελευταία έχει αποχωρήσει απο το τραπέζι των συνομιλιών για το κυπριακό όσο το πλοίο Barbaros παραμένει στα ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις από την Ελλάδα ήταν άμεσες με τον υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να κατηγορεί την Άγκυρα οτι “υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο”. Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός ανέφερε οτι η Τουρκία επιμένει “στην κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Μετά και την συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το ρώσικο αέριο μέσα απο την Τουρκία, η θέση των γειτόνων μας στον ενεργειακό γεωπολιτικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά δίνοντας τη δυνατότητα για πιο σκληρή στάση στις επιδιώξεις τους στην περιοχή. Άλλο ένα σημείο που κάνει τη στροφή της Τουρκίας απο τον ευρωατλαντικό άξονα προς τη Ρωσία ακόμη πιο εμφανή, είναι το γεγονός της αναβολής παράδοσης δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών φρεγατών στους Τουρκους, μετά απο απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξ αιτίας της έντασης που η Τουρκία προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων