Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε από τον ΟΗΕ τον χάρτη που είχε καταθέσει για το εδαφικό

Μια νέα εξέλιξη σημειώθηκε στο Κυπριακό αφού τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν τον χάρτη για το εδαφικό που κατατέθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 11 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη, δήλωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ. Αυτό έγινε ύστερα από αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Σιντίκ είπε ότι η ειδική αντιπρόσωπος και αναπληρωτής ειδική σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημέρωσε την ελληνοκυπριακή πλευρά γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στο πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτό τέθηκε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλη του 2017», κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Ακιντζί, δήλωσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε όπως του επιστραφεί.

Όπως είπε ο Μπουρτζού, ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί τον Δεκέμβριο, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό.

Είπε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα.

Ο εκπρόσωπος βλέπει «παρέμβαση» στις προεδρικές

Ερωτήματα δημιουργεί ο χρόνος κατά τον οποίο επέλεξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, να αποσύρει τον χάρτη που είχε καταθέσει στη Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο του 2017, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Ακιντζί να κάνει μια τέτοια δήλωση, και μάλιστα δικαιολογώντας την ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, και στον κ. Ακιντζί, και καταγράφεται στα σχετικά έγγραφα από τις 7 Ιουλίου 2017, δηλαδή τη μέρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά.  Άρα ας αναρωτηθεί ο καθένας τι επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές με αυτή του την ενέργεια».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων