Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τα επιτόκια

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας αύξησαν σήμερα τα επιτόκια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία τους για την οικονομία της χώρας μετά το Brexit καθώς άφησαν να εννοηθεί ότι δεν επίκειται κι άλλη αύξησή τους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϋ τάχθηκε με ψήφους 7 προς 2 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% από το 0,25%. Τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι η οικονομία είναι εύθραυστη καθώς πλησιάζει το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αξιωματούχοι παρέλειψαν κάποιες αναφορές που έκαναν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους όπου δήλωναν ότι ίσως χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις σε σχέση με ό,τι αναμένουν οι αγορές.
Η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως το 1,3096 δολάριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης.

Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και αναμένει οι τιμές να αυξηθούν κατά 2,2% σε τρία χρόνια, οριακά υψηλότερα από το στόχο του 2%. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις προβλέψεις της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 1% την περίοδο αυτή.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων