Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει την ποσοτική χαλάρωση, σε μια απεγνωσμένη κίνηση

του Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγου της Saxo Bank

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε τον στόχο για τη νομισματική βάση, από τα 60-70 τρισ. JPY, στα 80 τρισ. JPY – μια αύξηση της τάξης του 25-35%, σε μια σχεδόν απεγνωσμένη κίνηση να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα των Abenomics.

Η επίμαχη απόφαση λήφθηκε με διαφορά ψήφων μόλις 5/4. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις συνήθως προχωρούν με πλήρη ομοφωνία. Ωστόσο, η κίνηση αυτή καταδεικνύει ολοκάθαρα ότι τα Abenomics έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια, με τον βασικό πληθωρισμό -εξαιρώντας τους φόρους- να βρίσκεται στο 1,1%, έναντι του στόχου του 2,0%.

Πρόσφατα, το ΔΝΤ άσκησε κριτική στα Abenomics, δηλώνοντας στην Ιαπωνία ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν ενισχύει αποτελεσματικά την οικονομία. Από την πλευρά της αγοράς, η χρονική στιγμή της σημερινής εξέλιξης είναι σχεδόν ιδανική, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) να τερματίσει τη χαλάρωση και τονίζει τη μεγάλη διαφορά στην πορεία νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν η BoJ και η Fed.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη απόφαση εξακολουθούν να υπάρχουν μελανά σημεία. Ο πρωθυπουργός Abe θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα αυξήσει ξανά τη φορολογία στις πωλήσεις, τον ΦΠΑ, ή αν θα απογοητεύσει. Τα Abenomics δεν αποτέλεσαν μια νέα οικονομική προσέγγιση, όπως υπόσχονταν. Περιορίστηκαν στην εκτύπωση νέου χρήματος και στη διαρκή ισχυροποίηση του ρόλου του κράτους. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια νέα πολιτική – τα Abenomics μάλλον αντικατοπτρίζουν την αδυναμία μιας συντηρητικής κοινωνίας με δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, να αλλάξει.

Από πλευράς τακτικής και συναλλαγών, το ζεύγος USDJPY κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ και είναι πολύ πιθανό το USD να παραμένει ενισχυμένο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Σήμερα, ο δείκτης TOPIX σημείωσε μικρή ετήσια άνοδο της τάξης του +2,00% (σε JPY), έναντι του +8.3% του S&P και του -4.5% του DAX. Η πιο χαλαρή νομισματική πολιτική θα ωθήσει οπωσδήποτε το USDJPY και τον δείκτη NIKKEI υψηλότερα. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι θα υποχρεώσει τις ιαπωνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση, εντός και εκτός χώρας. Διακρίνω ήδη τους απελπισμένους Ιάπωνες τραπεζίτες να ψάχνουν εναγωνίως ευκαιρίες χρηματοδότησης σε όλον τον κόσμο, και μοιάζουν να χρειάζονται απεγνωσμένα USD (με λίγα λόγια, δεν έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο αναλογικά). Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το USDJPY να δοκιμάσει τους επόμενους μήνες το όριο του 125-135. Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει η Κίνα, η οποία ακόμα και πριν από την πρόσφατη εξέλιξη, ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη με την –επιβαρυντική για την ίδια– πολιτική που ακολουθεί η γειτονική Ιαπωνία.

Από άποψη τακτικής, επιβεβαιώνεται ότι κατευθυνόμαστε ξανά σε χαμηλότερες αποδόσεις των G-10 και, προσωπικά, εξακολουθώ να προβλέπω ότι θα φτάσουμε σε νέα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, αυτή η σημαντική κίνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, ακόμα και όταν βρίσκονται σε μια τόσο δυσχερή θέση όπως αυτή της BoJ, εξακολουθούν να ακολουθούν την πεπατημένη. Πιστεύω ότι παρακολουθούμε τον τελευταίο γύρο του παιχνιδιού. Η Ιαπωνία έκανε πάντα μία τελευταία, υποτίθεται, προσπάθεια. Η σημερινή της προσπάθεια είναι, όμως, όντως η τελευταία. Αντίστοιχα, η ΕΚΤ θα κάνει την τελευταία της προσπάθεια το επόμενο έτος, ενώ η Fed θα σταματήσει να αποφεύγει την αύξηση των επιτοκίων το αργότερο ως τον Δεκέμβριο του 2015 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται τον Ιούνιο του 2015). Ναι, όντως, η τρέχουσα κατάσταση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Ενώ ξεκινήσαμε τη χρονιά θεωρώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν, τώρα ανακαλύπτουμε ότι έχουμε επιστρέψει στο «επιμηκύνω και προσποιούμαι», επεισόδιο Νο6.

Σχετικά με τη Saxo Bank
Η Saxo Bank είναι μια διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, προσφέροντας σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές μία ολοκληρωμένη σειρά εργαλείων και υπηρεσιών προκειμένου να πραγματοποιούν τις επενδυτικές στρατηγικές τους. Το χρηματοοικονομικό portal που έχει δημιουργήσει, το TradingFloor.com, αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα συναλλαγών με δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης των επενδυτών. Ως επίσημα αδειοδοτημένη και πλήρως ελεγχόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα, η Saxo Bank παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να διαπραγματεύονται -μέσα από ένα μόνο λογαριασμό- Συνάλλαγμα, Συμβόλαια Επί της Διαφοράς (CFDs), Μετοχές, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ), Δικαιώματα Προαίρεσης και άλλα παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα, μέσα από την πολυβραβευμένη πλατφόρμα SaxoTrader, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω υπολογιστή, tablet και smartphones, και διαθέσιμη σε περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Η πλατφόρμα SaxoTrader χρησιμοποιείται υπό τη μορφή white labeling από περισσότερα από 100 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Παράλληλα, η Saxo Bank προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου, καθώς και παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω της Saxo Privatbank. Η Saxo Bank, με έδρα στην Κοπεγχάγη, ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα διατηρεί γραφεία σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αυστραλία.

Η Saxo Bank στην Ελλάδα
Η Saxo Bank εγκαινίασε το γραφείο της στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ η σχέση της με την ελληνική επενδυτική κοινότητα είχε ξεκινήσει ήδη από το 2000. Με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων επενδυτών, η Saxo Bank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα προϊόντα και τις πλατφόρμες συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν σεμινάρια για όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές -νέους και έμπειρους- τόσο στα γραφεία της όσο και διαδικτυακά, καθώς και εκπαιδευτικούς οδηγούς που είναι διαθέσιμοι στο www.saxobank.gr. Παράλληλα, η Saxo Bank προσφέρει το TradingFloor.gr, που αποτελεί την ελληνική έκδοση του TradingFloor.com, προκειμένου οι Έλληνες επενδυτές να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του Social Trading ακόμα πιο εύκολα. Σήμερα η Saxo Bank αποτελεί τη μόνη διαδικτυακή πλατφόρμα στην Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να πραγματοποιήσουν επενδύσεις τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και σε διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και σε πλήθος άλλων επενδυτικών προϊόντων, μέσα από ένα μόνο λογαριασμό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων