Έντονους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς πυροδότησε η ομόφωνη ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Δ. Χριστόφια περί προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας της Μεγαλονήσου. Υπενθυμίζεται ότι, οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπήρξαν πυρετώδεις και οι πιέσεις εκ μέρους της Τρόικας προς την κυπριακή κυβέρνηση στάθηκαν ιδιαίτερα ασφυκτικές με στόχο τη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον πέραν των πάγιων αξιώσεων της τριμελούς επιτροπής, αποτελεί το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών και η επίμονη αξίωση της Τρόικας στον πλήρη έλεγχο των εισροών και των εκροών από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούσαν να θέσουν αναχώματα στην είσοδο ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είχαν επιδοθεί σε ένα πόλεμο «λασπολογίας» και αρνητικών δημοσιευμάτων θέτοντας στο στόχαστρο την Κύπρο και τους ρώσους «συμμάχους» της.
Εκτός των άλλων, παγιωνόταν σταδιακά η φήμη της Κύπρου ως προπυργίου στο «ξέπλυμα» του «βρώμικου» ρωσικού χρήματος και δεν ήταν λίγες οι φωνές που αποπειράθηκαν να αποτρέψουν μια πιθανή διάσωση της κυπριακής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων θα κατέληγαν στα χέρια των Ρώσων «ολιγαρχών». Άλλωστε, προ ολίγων μηνών έκανε την εμφάνισή του ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ που χαρακτήριζε την Κύπρο «συνεργάτη μαφιόζων».
Η εν λόγω επίθεση κατά της Κύπρου δεν εμπεριείχε μονάχα ανθελληνικές κορώνες, αλλά παράλληλα έστρεφε τα βέλη εναντίον της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τώρα, με την υπογραφή του μνημονίου και με τον πλήρη έλεγχο που επέβαλε η Τρόικα σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει κάθε πρόταση εκ μέρους των ανταγωνιστικών ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Μεγαλόνησο.
Μακροπρόθεσμα, το σχέδιο της Τρόικας αποσκοπεί στην πλήρη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από την ευρωπαϊκή βοήθεια και την απομάκρυνση της από την πλούσια σε συναλλαγματικά αποθέματα Ρωσία.
Πρόκειται, άλλωστε, για την ίδια «συνταγή» που εφάρμοσαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και στην ελληνική περίπτωση, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της δέσμευσης των ελληνικών φυσικών πόρων, καθιστώντας τον ελληνικό λαό “όμηρο” στα χέρια των πιστωτών του..