Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Δύο μέρες πριν τη συνάντηση με την κυβέρνηση, η τρόικα βάζει νέο όρο στο τραπέζι. Σοβαρός ο κίνδυνος να μη λήξει η διαπραγμάτευση εγκαίρως.
Η τρόικα επιδίδεται σε μια βίαιη πολιτική σπέκουλα κατά την οποία εκβιάζει την κυβέρνηση με νέους όρους δύο μέρες πριν το καθορισμένο ραντεβού. Αν οι όροι δε γίνουν δεκτοί δεν είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα έρθει με αποτέλεσμα να μην κλείσει η διαπραγμάτευση εγκαίρως και να μην μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου.
Εκεί που ήταν έτοιμοι να εκδώσουν εγκύκλιο για τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η τρόικα ζήτησε αυτές να φτάνουν το πολύ τις 72 και μάλιστα να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπουργός οικονομικών διέψευσε ότι υπήρξε ανεπίσημο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες που έδινε στην Ελλάδα 48 ώρες να δει τι θα κάνει διαφορετικά η συμφωνία δε θα προχωρούσε. Ωστόσο του είναι άγνωστο πότε θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ενώ η Αθήνα έχει ζητήσει να μετατεθούν μετά τη μετάβαση στη νέα εποχή του πιστοληπτικού μηχανισμού για την Ελλάδα, υποθέσεις που καίνε, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό η τρόικα επιμένει να τα κρατάει στο τραπέζι αυτής της συζήτησης. Μάλιστα απειλεί ότι αν μετατεθούν, τότε θα μπουν όροι που θα κάνουν την επιτήρηση σκληρότερη στη μετά-μνημόνιο εποχή.
Η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι στο τσίρκο των διαπραγματεύσεων το μαστίγιο του θηριοδαμαστή κρατάει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όντας ο εκφραστής της σκληρής γραμμής για την Ελλάδα, ο οποίος είναι απογοητευμένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Υποθέτω πως στις συζητήσεις με την τρόικα η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει εκφοβιστικά πολλές φορές τη λέξη ‘εκλογές’ ως ενδεχόμενο που μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Η τρόικα έχει αποφασίσει να παίξει πολύ σκληρό παιχνίδι. Δύο είναι τα τινά. Πιθανόν μπλοφάρει μέχρι το τελευταίο λεπτό προκειμένου να αποκομίσει από την Ελλάδα όσες περισσότερες παραχωρήσεις γίνεται ενώ θα φροντίσει μετά ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν το Eurogroup. Το άλλο όμως ενδεχόμενο είναι ότι γνωρίζοντας ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανό σενάριο, όπως άλλωστε και η ανατροπή της κυβέρνησης, δεν εμφανίζεται πλέον τόσο πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία. Συνεπώς θέλει το δυνατόν καλύτερο ντιλ για τους εταίρους πουλώντας πολύ ακριβά την ελπίδα για έξοδο από το μνημόνιο. Για αυτό το ενδεχόμενο κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση. Όμως καλύτερα να κατηγορούσαν τους πολίτες, γιατί ότι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν του τα δίνουν οι βουλευτές του.