Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τρόικα θέλει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να σπάσει στα δύο, στα πρότυπα δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας που έγινε ο διαχωρισμός της σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα.
Η «καλή» τράπεζα θα επανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικά κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τις τράπεζες που θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται.
Όμως προς το παρόν, οι τρεις «παίχτες» Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, μένουν μακριά από το …παιχνίδι, παρότι και τα τρία νέα τραπεζικά σχήματα έχουν εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον τους όταν ρωτήθηκαν πριν από έναν μήνα, από το ελληνικό δημόσιο που έχει το 44,5% της τράπεζας.
Η Πειραιώς φαίνεται πως ούτως ή άλλως είναι εκτός του παιχνιδιού αφού ήδη έχει απορροφήσει το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας και θα θεωρείτο «σκάνδαλο» να πάρει άλλη μία κρατική τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα θεωρείται πολύ μεγάλη μετά την απορρόφηση της Eurobank (με ενεργητικό περί τα 185 δισ. ευρώ) για να ενσωματώσει άλλη μία τράπεζα με ενεργητικό περί τα 11 δισ. ευρώ.
Και η Alpha, την επιθυμεί αλλά με όρους…
Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΤΤ ήταν πάντα οι μικρές του καταθέσεις, που όμως συνολικά ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα όποιας τράπεζας προκρινόταν για την απορρόφησή της.
Όμως έχει και δύο «κρυφά» αγκάθια. Το πρώτο είναι οι 3.200 εργαζόμενοι που το δημόσιο ζητά να εγγυηθεί την παραμονή τους η τράπεζα που θα το απορροφήσει. Και το δεύτερο, είναι το πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους που έχουν τα δάνεια που έχει δώσει κατά καιρούς με «κοινωνικά» κριτήρια.