Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η τρόικα στις τράπεζες, οι βασικοί μέτοχοι στα «κάγκελα»!

Στο «μικροσκόπιο» τριών διαφορετικών ελεγκτών μπαίνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι βασικοί τους μέτοχοι. Εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οσονούπω διορίζονται και οι Επίτροποι οι οποίοι θα ..δίνουν λογαριασμό στην τρόικα. Θα είναι εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών συμβούλων ή ελεγκτικών εταιρειών. Οι Επίτροποι θα διοριστούν στις τράπεζες από τους δανειστές μας και ουσιαστικά, θα είναι ένα επιπλέον «μάτι» της τρόικας προς τις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε, η εμπιστοσύνη στην ΤτΕ και το ΤΧΣ έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό προ πολλού.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, θα ελέγχονται όχι μόνο για τις αποφάσεις που θα παίρνουν για όλα τα θέματα, αλλά και για το πώς τις λαμβάνουν. Θα συναποφασίζουν για τις καθημερινές λειτουργίες μίας τράπεζας, αλλά θα παίρνουν και πρωτοβουλίες για όλες τις δραστηριότητες του πιστωτικού ιδρύματος. Από τη μικρότερη, έως και τη μεγαλύτερη. Θα έχουν το πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Έλεγχος θα ασκείται και στη συμπεριφορά και τις δραστηριότητες των βασικών μετόχων, όταν αυτές βεβαίως σχετίζονται με την τράπεζα στην οποία έχει συμμετοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Επίτροπος εφόσον κρίνει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τη συμμετοχή ενός μετόχου στην Αύξηση Κεφαλαίου μίας τράπεζας και έτσι ο μέτοχος, θα χάσει το ποσοστό του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων