Για τη δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας (Bad Bank) πιέζει η τρόικα αλλά βρίσκει τοίχο όταν ζητά τη…συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα, έχουν «σπάσει» δύο τράπεζες σε «καλή» και σε «κακή»: η Proton Bank και η ATEbank. Οσονούπω, επίκειται και ο διαχωρισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εφόσον όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.
Κάθε «κακή» τράπεζα, έχει τον δικό της εκκαθαριστή και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η επιθυμία της τρόικας είναι η δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας στην οποία θα ενταχθούν όλες οι επιμέρους «κακές» τράπεζες που έχουν προκύψει από τους διαχωρισμούς των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (resolution). Παράλληλα, η ίδια «κακή» τράπεζα (bad bank) θα μπορεί να αγοράζει με έκπτωση (discount) προβληματικά δάνεια από τις συστημικές τράπεζες και επομένως να λειτουργεί εξυγιαντικά προς τους ισολογισμούς τους.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρά σε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο η τρόικα –ιδανικά- θα ήθελε να έχει μπει σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λειτουργώντας συμπληρωματικά. Την ίδια ώρα, δε φαίνεται να έχουν προβάλει αντιρρήσεις από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά ούτε και από την πλευρά των τραπεζών.
Άλλωστε, η πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι προαιρετική. Επιπλέον, δε θα μπορούσε να γίνει μαζική πώληση δανείων αφού η διαφορά μεταξύ της αξίας ενός δανείου που έχει γραφτεί στα βιβλία μίας τράπεζας, με την τιμή πώλησης, θα έπρεπε να καλυφθεί με κεφάλαια που αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να είναι διαθέσιμα…
Θα δίνεται όμως η δυνατότητα πώλησης, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει αφού τα funds που θα αγόραζαν τέτοια δάνεια δεν πλησιάζουν την ελληνική αγορά.