Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η τρομακτική Εναλλακτική για τη Γερμανία που θέλει να πυροβολούνται πρόσφυγες

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης

Πώς θα σας φαινόταν, αν μια πολιτικός πρότεινε οι συνοριοφύλακες να έχουν το δικαίωμα να πυροβολούν εναντίον προσφύγων και μεταναστών που περνούν «παρανόμως» τα σύνορα της Γερμανίας; Μήπως η λέξη «αδιανόητη» θα ταίριαζε; Και όμως, στη Γερμανία η πρόταση έγινε και όχι από το νεοναζιστικό κόμμα NPD. Έγινε από την πρόεδρο της αναδυόμενης Εναλλακτικής για τη Γερμανία, τη Φράουκε Πέτρι, την ώρα που το κόμμα της σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο και με διψήφια ποσοστά.

Η πρόταση της Πέτρι έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και όχι αυτό να αποτελεί θέμα στις ειδήσεις. Κορυφαία στελέχη του CDU, όπως ο αντιπρόεδρος Άρμιν Λασετ ανέφερε πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία τραυματίζει τα συμφέροντα κα τις αξίες της Γερμανίας, ενώ το κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ τόνισε πως «αυτά δεν λέγονται».

Για να καταλάβει κανείς την έκταση της απρέπειας που ξεστόμισε η Φράουκε Πέτρι, ακόμα και εκπρόσωπος από το νεοναζιστικό κόμμα NPD της Βάδης-Βυρτεμβέργης απέρριψε τις αιτιάσεις της επικεφαλής της Εναλλακτικής ως «πολύ ακραίες».

Η κ. Πέτρι, βεβαίως, τα βρήκε μπαστούνια και με το ίδιο της το κόμμα. Ο αντιπρόεδρος της Εναλλακτικής Αλεξάντερ Γκαόυλαντ διαφοροποιήθηκε από τις απόψεις της. «Δεν τίθεται θέμα στοχευμένων πυροβολισμών εναντίον ανθρώπων για την Εναλλακτική για τη Γερμανία», ανέφερε ο κ. Γκάουλαντ. Στο πλευρό της Φραόυκε Πέτρι βρίσκεται η εξίσου σκληρή αντιπρόεδρος του κόμματος Μπέατριξ Φον Στορχ, αν και εκτιμάται πως η ακραία αυτή πρόταση, έστω και ως «ύστατη επιλογή», δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση ούτε στο σώμα των δυνητικών ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, αν και σε αυτό εντάσσονται και πολίτες με ακραία χαρακτηριστικά.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε τροχιά ανόδου, «σκοράροντας» διψήφια ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εκμεταλλευόμενη τη δημοσκοπική αιμορραγία των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, σε πολλές από τις έρευνες διαπιστώνεται και απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από το κόμμα της κ. Μέρκελ προς αυτό της κ. Πέτρι, το οποίο δείχνει να εκμεταλλεύεται το θετικό momentum λόγω της προσφυγικής κρίσης που δοκιμάζει τα όρια της γερμανικής κοινής γνώμης και να βρίσκεται μπροστά από παραδοσιακά κόμματα, όπως οι Πράσινοι και η Die Linke.

Μάλιστα, εντός του Μαρτίου λαμβάνουν χώρα τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια και στις περισσότερες περιπτώσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται να παίρνει διψήφια ποσοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να ρυθμίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τώρα, ίσως αυτό να είναι το κρίσιμο γεγονός που περίμεναν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των ποσοστών του αντιμεταναστευτικού και λαϊκίστικου κόμματος. Βέβαια, υπέρμετρη ευφορία και προσδοκία δεν θα ήταν σωστές, μιας και το μέγεθος του προβλήματος και η δυσαρέσκεια της γερμανικής κοινωνίας υπερβαίνουν ενδεχομένως το διαμέτρημα της απαράδεκτης δήλωσης της Φράουκε Πέτρι. Άλλωστε, υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης επιμένουν πως γρήγορα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, πριν έρθει η Άνοιξη και οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν.

Η λεκτική αποφορά της κ. Πέτρι θα μπορούσε να ανακόψει την αυξανόμενη δυναμική της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Αν δεν το κάνει όμως ούτε αυτή η επαίσχυντη πρόταση, τότε θα αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως το πολιτικό πρόβλημα που έχουν τα γερμανικά παραδοσιακά κόμματα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης είναι ίσως πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι οι ίδιοι είχαν υπολογίσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων