Την περασμένη Τετάρτη, δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου τηλεθέρμανσης της Φλώρινας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 86 εκατομμυρίων, το οποίο περιμένει ο ακριτικός νομός και κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία, από τότε δηλαδή που λειτουργεί και ο ΑΗΣ Μελίτης, που θα την τροφοδοτεί με θερμότητα.
Όπως όμως όλα γίνονται με καθυστέρηση και τελικά με υψηλότερο κόστος, η τηλεθέρμανση που θα προσφέρει σε πληθυσμό της ακριτικής πόλης φθηνή θέρμανση, θα φέρει τα οφέλη της καθυστερημένα. Αυτή είναι η καλή είδηση και αποτέλεσε το «επιχείρημα» της Κυβέρνησης προς τους τοπικούς φορείς, όταν στην αρχή του χειμώνα, πολυπληθής αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
Η «κακή» είδηση, είναι ότι ο ΑΗΣ Μελίτης, ο πιο σύγχρονος και με την μεγαλύτερη απόδοση, από όσους παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, υπολειτουργεί. Η αιτία δεν είναι άλλη από την έλλειψη λιγνίτη. Ναι, ναι, στο τρίγωνο Αμυνταίου- Πτολεμαϊδας– Φλώρινας, ο λιγνίτης…«σπανίζει» και έτσι η ΔΕΗ, έφτασε να εισάγει λιγνίτη από…Βουλγαρία, Τουρκία και δε συμμαζεύεται.
Βεβαίως στην Ελλάδα βρισκόμαστε και όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Μέχρι που, αν η Χώρα βρισκόταν στη Σαχάρα, να έκανε εισαγωγή άμμου. Βεβαίως η περίπτωση του λιγνίτη, δικαιώνει κάποιους που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως την τελευταία σοβιετική δημοκρατία, αφού και στην περίπτωση έχει κάνει το «θαύμα» της. Δηλαδή. Ο ΑΗΣ κατασκευάστηκε στη συγκεκριμένη περιοχή, για λόγους πρωτίστως ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ η τροφοδοσία του με λιγνίτη, θα μπορούσε να καλυφθεί οριακά από τοπικά μικρά κοιτάσματα, η εκμετάλλευση των οποίων ανήκε σε ιδιώτες. Ένας όμως από αυτούς φαλίρισε και ο άλλος είναι προβληματικός. Οπότε στη μία περίπτωση, αυτή της Βεύης, το Δημόσιο άσκησε τα δικαιώματά του και ξεκίνησε διαδικασία παραχώρησης με διαγωνισμό.
Αυτό έγινε το 2005. Τον τελευταίο μήνα του 2012, ο διαγωνισμός είναι κολλημένος σε Ανώτατα Δικαστήρια, προσφυγές και δε συμμαζεύεται.
Έτσι, η μόνη ελπίδα των Φλωρινιωτών να ζεσταθούν ανθρώπινα και οικονομικά, είναι μέχρι να τελειώσει το έργο της τηλεθέρμανσης, δηλαδή σε τουλάχιστον 2 χρόνια, να έχει λήξει η εκκρεμότητα με την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη.
Διαφορετικά….