Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Warner χάνει τα δικαιώματα του πιο διάσημου τραγουδιού στον κόσμο

Επιτέλους, μπορούμε να το τραγουδάμε ελεύθερα χωρίς την απειλή προστίμου.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε δικαιώματα στην εταιρεία Warner Music για να μουρμουράμε γύρω από μία τούρτα γενεθλίων το διασημότερο τραγούδι στον κόσμο, το ”Happy Birthday”.

Η Warner Chappel Music δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων του τραγουδιού, αποφάσισε ο δικαστής Τζορτζ Κινγκ, βάζοντας τέλος σε μία διετή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία, από τη μία πλευρά, έναν μουσικό και μία σκηνοθέτη, από την άλλη.

Η Warner ζήτησε από τον μουσικό και τη σκηνοθέτη, που ετοιμάζουν μία ταινία για το τραγούδι, να της καταβάλουν 1.500 δολάρια για να έχουν το δικαίωμα αναπαραγωγής του τραγουδιού, που γράφτηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η Warner, η οποία εξαγόρασε το 1988 την εταιρεία που διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα επί του τραγουδιού, ισχυριζόταν ότι αποτελεί ιδιοκτησία της.

Το “Happy Birthday”, το γνωστότερο αγγλόφωνο τραγούδι στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, είχε αρχικά γραφτεί για τους παιδικούς σταθμούς και είχε τίτλο “Good Morning to All”. Μεταφράσθηκε σε τουλάχιστον 18 γλώσσες.

Στη δεκαετία του ’80 έφερε σε δύσκολη θέση το αμερικανικό Κονγκρέσο όταν τα μέλη του το τραγούδησαν εν χορώ για τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Νωρίτερα, το 1962, το είχε τραγουδήσει για έναν άλλο αμερικανό πρόεδρο, τον Τζον Κένεντι, και κατά τρόπο πολύ προσωπικό, η Μέριλιν Μονρό.

Η Warner δεν θέλησε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων