Θα τραβήξει άραγε ο Μελισσανίδης την σκανδάλη για να δώσει τη χαριστική βολή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; Σύμφωνα με τις ενδείξεις, μάλλον ΝΑΙ, εκτός εάν η κυβέρνηση βρει τρόπο να ανατρέψει αυτά που υπέγραψε ενώ έτρεχε ο διαγωνισμός για τα λαχεία… Η Emma Delta που κέρδισε το διαγωνισμό για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του ΟΠΑΠ, και η οποία ελέγχεται από τον Τσέχο επενδυτή Γίρι Σμέιτς, ο οποίος ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, και τον Γεώργιο Μελισσανίδη, γιο του Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία.
Κι αυτό γιατί η θυγατρική του ΟΠΑΠ Opap Inv που ελέγχει τα λαχεία, ελέγχεται από τρεις άλλες εταιρείες που μπορούν να προβάλουν βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις του ΟΠΑΠ. Κάτι που δεν ήταν στους όρους του διαγωνισμού. Αν λοιπόν η Emma δεν υπογράψει, τινάζεται όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τρικομματικής κυβέρνησης στον αέρα, μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ.
Φυσικά, το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Το τίμημα που δόθηκε από την αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ είναι μικρό, οι Ρώσοι θέλουν πακέτο ΟΛΘ και τρένα, το χρηματιστήριο μετά την υποβάθμιση από τον MSCI θα δυσκολευτεί να σταθεροποιηθεί κ.ο.κ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δύο τινά μπορούν να συμβούν, σχολίαζε έγκυρος οικονομικός αναλυτής: «Είτε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με βροχή μικρών ιδιωτικοποιήσεων ακινήτων σε συνθήκες γενικών εκπτώσεων, με αμφίβολα αποτελέσματα, είτε θα ανακοινώσει το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον για έξι μήνες, μέχρι να αλλάξει το κλίμα». Και στις δύο περιπτώσεις το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι υψηλό, συμπλήρωσε η εν λόγω πηγή.