Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

“H χώρα μας σήμερα φάνηκε ότι σε όλα τα μέτωπα έχει απολέσει σημαντικότατο πολιτικό- διπλωματικό κεφάλαιο” δηλώνει υποψ. ευρωβουλευτής με την Ελιά!

Γράφει ο Σωτήρης Κατσέλος

Συνοπτικά, η χώρα μας σήμερα φάνηκε ότι σε όλα τα μέτωπα έχει απολέσει σημαντικότατο “πολιτικό- διπλωματικό κεφάλαιο”. Από τα 90s που η Ελλάδα ήταν παράγοντας σταθερότητας στην ανατολική μεσόγειο και πολιτικά άνηκε στον “σκληρό” πυρήνα της Ε.Ε., τώρα σέρνεται και γελοιοποιείται. Το πολιτικό μας προσωπικό είναι γενικά κατώτερο των περιστάσεων (ίσως έχουμε το χειρότερο κοινοβούλιο όλων των εποχών).

Φυσικά το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που κυριαρχεί, έχει ισοπεδώσει την όποια πιθανή ρητορική που θα βοηθούσε ίσως να βρίσκαμε ψύχραιμες λύσεις στα προβλήματα, ενώ το αδύναμο πολιτικό κέντρο δεν μπορεί να ορθώσει ακόμα μια φωνή που να ακούγεται (για πολλούς λόγους). Φυσικά, ευθύνες πλέον σοβαρές έχουν και οι δανειστές μας. Καλώς ή κακώς το πρόγραμμα ήταν δικό τους και το εγκρίνανε βήμα βήμα. Είναι πέρα από προφανέστατο ότι αυτό πλέον δεν λειτουργεί, δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια να παραμένει η οικονομία σε αυτή την κατάσταση σε τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας και περιθωριοποίησης.

Το τι μπορεί να γίνει δεν είναι εύκολο να προταθεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα αρχικό μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, διατηρώ μια μικρή ελπίδα το διπλό σημερινό χαστούκι να έχει ξυπνήσει κάποια αντανακλαστικά και κάποια στελέχη. Η κρίση είναι πολύ μεγάλη για κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά.

Τέλος, για άλλη μια φορά θα πρέπει να δούμε τον πολύπαθο κεντρώο χώρο. Θεωρώ ότι πρέπει να *μιλήσουμε* και ναι πέρα από το ΠΑΣΟΚ ή το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Προσωπικές κόντρες και ατζέντες πραγματικά δεν μας αξίζουν αυτή την περίοδο.

Ο Σωτήρης Κατσέλος είναι οικονομολόγος, διεθνολόγος και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων