Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Η ύφεση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Σμπαράλια έχει κάνει η κρίση το νευρικό μας σύστημα και δεν έχουμε και λεφτά να το αποκαταστήσουμε… Παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων.

Όχι δεν τα λέμε εμείς αυτά, ούτε είναι αναπαραγωγή αστικών μύθων που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά. Δυστυχώς για όλους μας είναι συμπεράσματα που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων και παρουσιάστηκαν με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).

Μάλιστα ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εξέφρασε το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

ΥΓ1: Σε τι τρομερή αντίθεση έρχονται όλα αυτά, με τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται γενικώς τις τελευταίες ημέρες…. Η σκληρή πραγματικότητα από τη μια και οι ισχνές ενδείξεις για κάτι καλύτερο από την άλλη. Λες και όταν βγει η χώρα στις αγορές ας πούμε, αυτόματα το μαγικό κουμπάκι θα μας ξαναδώσει τις ζωές μας πίσω.

ΥΓ2: Ας ελπίσουμε πάντως ότι τα συμπεράσματα τούτων των ερευνών θα τα συναντήσετε σε όλες τις εφημερίδες, ραδιόφωνα και κανάλια…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων