Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Η υγιεινή των χεριών βασικό “όπλο” κατά της διασποράς λοιμώξεων

Στην ανάγκη προώθησης της υγιεινής των χεριών ως βασικού μέτρου πρόληψης της διασποράς των νοσοκομειακών μικροοργανισμών, εστιάζουν οι επιστήμονες.

«Δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο και σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες είναι επίμονες» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων (6-7 Νοεμβρίου στην Αθήνα), η Φλώρα Κοντοπίδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ). Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Γεώργιο Σαράγλου, η ΕΕΕΛ έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την προώθηση της υγιεινής των χεριών μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας που θα προωθούν ενεργά την εφαρμογή της.

«Τα μικρόβια τα φέρουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο και η διασπορά τους γίνεται από τους ανθρώπους μέσα στο νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Σαράγλου, γι΄ αυτό παρατηρούνται σχεδόν ίδια ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων σε σύγχρονα και παλαιά νοσοκομεία.

«Η ζυγαριά γέρνει στη διασπορά και όχι στη χρήση αντιβιοτικών» ανέφερε η κ. Κοντοπίδου, επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία κυμαίνεται στον μέσο όρο της ΕΕ, κατατάσσοντας την Ελλάδα έβδομη (7η), εν αντιθέσει με την κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή. Εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα από τους επαγγελματίες υγείας, θα υπάρξει μείωση των λοιμώξεων, ανέφεραν οι επιστήμονες, ενώ χαρακτήρισαν θετικές τις αλλαγές που φέρνει το νομοθετικό πλαίσιο στη διαχείριση και στην εκπαίδευση των επαγγελματικών υγείας στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αρκεί μόνο η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, χρειάζεται και η επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων, όπου σήμερα σε αυτό τον τομέα «το χάσμα είναι τεράστιο» και με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων.

«Τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα και διεθνώς, υπαγορεύουν την επεξεργασία νέων παραμέτρων, την εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφικτών μεθόδων και πρακτικών, στο τεράστιο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας» είπε ο κ. Σαράγλου, σημειώνοντας ότι η συμμόρφωση στις ασφαλείς ιατρονοσηλευτικές πρακτικές, όπως η πιο απλή και βασική, αυτή της υγιεινής των χεριών, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στη γεφύρωση του χάσματος.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2005 έχει κατατάξει την υγιεινή των χεριών στα βασικότερα μέτρα πρόληψης και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση και συμμόρφωση όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού, με στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων