Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Handelsblatt: Περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα με τη «χρυσή βίζα»

Στην προσέλκυση ξένων επενδυτών ακινήτων με κίνητρο την απόκτηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα αναφέρεται η Handelsblatt.

Στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας αναφορικά με την πρακτική των «χρυσών διαβατηρίων» στην ΕΕ, επισημαίνεται πως «ήδη από την άφιξη στον χώρο αποσκευών στο αεροδρόμιο Αθηνών καλωσορίζονται οι επισκέπτες ως εξής: “Aποκτήστε την κατοικία σας στην Ελλάδα”, γράφουν μεγάλα πλακάτ όχι μόνο στα Αγγλικά αλλά και στα Κινέζικα. Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνει άδεια παραμονής και επιπλέον “χρυσή βίζα”. Το έγγραφο αυτό δίνει το δικαίωμα ταξιδιών εντός των 25 χωρών Σένγκεν (…) Xιλιάδες αντίστοιχες άδειες παραμονής έχουν ήδη εκδοθεί, δισεκατομμύρια ξένου χρήματος έχουν εισρεύσει στη χώρα (…) H Aθήνα θέλει τώρα να επεκτείνει μάλιστα το πρόγραμμα. Έτσι ακόμη κι όποιος επενδύσει 400.000 ευρώ σε ελληνικές μετοχές ή κρατικά ομόλογα μπορεί να λάβει “χρυσή βίζα”. Η προέλευση των χρημάτων και το προφίλ των επενδυτών θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, διαβεβαιώνουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος εμφανίζεται επικριτικός. «Τα πολιτικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνουν εμπόρευμα στα κράτη-μέλη» δήλωσε στην Handelsblatt. «Ένα “χρυσό διαβατήριο” φέρνει βρώμικο χρήμα από την πίσω πόρτα», λέει χαρακτηριστικά.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στη διαδικασία επί παραβάσει της Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο σε βάρος της Κύπρου και της Μάλτας για αθέμιτες πρακτικές. «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να εξαπατάται» αναφέρει ο Γκίγκολντ λέγοντας ότι δεν κατανοεί την «επίμονη σιωπή» του Βερολίνου.

Τέλος, το ρεπορτάζ κλείνει με εκτενείς αναφορές στην Κύπρο και τη Μάλτα, με ειδική μνεία στο κυπριακό «σύστημα παροχής υπηρεσιών» γύρω από τα «χρυσά διαβατήρια» αλλά και στην πολύκροτη υπόθεση του πρώην προέδρου της κυπριακής βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Πηγή: Deutsche Welle

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων