Στην τελική ευθεία με λίγα ακόμη εμπόδια φαίνεται πως βρίσκεται αυτήν την στιγμή η Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να επιστρέψει οριστικά στις χρηματαγορές αναφέρει η Handelsblatt σε άμεση ανταπόκριση από την Αθήνα.
Ειδικότερα η γερμανική εφημερίδα κάνει μνεία στις έντονες προσπάθειες από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Βέβαια επισημαίνει ότι θα είναι «δύσκολη επιστροφή στις χρηματαγορές», θυμίζοντας ότι διαχρονικά το ζήτημα της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής στα ευρωπαϊκά πρότυπα αποτελούσε ένα ζήτημα το οποίο ουσιαστικά είχε γονατίσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε.
Παράλληλα η Handelsblatt στηρίζει τις εκτιμήσεις της για ένα θετικό μέλλον στη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο και στη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εντός Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές», όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.
Υπό αυτό το πρίσμα στο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται λόγος για την βούληση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο να αντλήσει περί τα έξι δισ. ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.
Ο απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δισ. ευρώ» στο οποίο ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει με 9 δισ. ευρώ. Το ‘μαξιλάρι’ των 15 δισ. θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019. Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα».
Τέλος το ρεπορτάζ της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας στέκεται στην πολύ σημαντική ανάληψη δράσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα που απομένουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της» ενώ μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ακολουθεί μια τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος. «Έτσι θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους – ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές»,