Ο Covid-19 και οι επιπτώσεις που αυτός φέρει – συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης, των απολύσεων και του άνισου οικονομικού πόνου – καθώς και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες για την αστυνομική βαρβαρότητα και τα αιτήματα για φυλετική δικαιοσύνη έχουν φέρει πολλούς από εμάς μπροστά σε προκλήσεις που δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
Τα υψηλά διακυβεύματα και η άγνωστη φύση αυτών των καταστάσεων έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους να φοβούνται τα λάθη. Κανείς δεν μπορεί να μειώσει τα λάθη στο μηδέν, αλλά μπορείτε να μάθετε να εκμεταλλεύεστε το φόβο σας για να τα αποτρέψετε και να το διοχετεύσετε σε καλύτερη λήψη αποφάσεων.
Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να γίνετε πιο αποτελεσματικοί.
1. Μην φοβάστε ή ντρέπεστε για τον φόβο σας.
Ο πολιτισμός μας δοξάζει την αίσθηση. Η παραδοσιακή εικόνα ενός ηγέτη είναι αυτή που είναι έξυπνη, σκληρή και ατρόμητη. Όμως ο φόβος, όπως κάθε συναίσθημα, έχει έναν εξελικτικό σκοπό και ανάποδα. Η ανησυχία σας σχετικά με τα λάθη υπάρχει για να σας υπενθυμίσει ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση.
Ένας προσεκτικός ηγέτης έχει αξία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτές. Γι ‘αυτό μην μπερδεύεσαι στο μηχάνημα: «Δεν πρέπει να φοβάμαι τόσο».
Μην ντρέπεστε ή φοβάστε τον φόβο σας να κάνετε λάθη και μην το ερμηνεύσετε ως απόδειξη ότι είστε αναποφάσιστος ηγέτης ή όχι τολμηρός, όχι οραματιστής.
2. Χρησιμοποιήστε δεξιότητες συναισθηματικής ευκινησίας.
Ο φόβος για λάθη μπορεί να παραλύσει τους ανθρώπους. Οι δεξιότητες συναισθηματικής ευκινησίας είναι ένα αντίδοτο σε αυτήν την παράλυση. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με την επισήμανση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας.
Το να δηλώνεις δυνατά τους φόβους σου βοηθά στη διάχυση τους. Είναι σαν να ανάβεις το φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Στη συνέχεια έρχεται η αποδοχή της πραγματικότητας.
3 Εστιάστε στις διαδικασίες
Η ανησυχία μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε καλύτερες αποφάσεις εάν το κάνετε αποτελεσματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν. Όταν ανησυχείτε, θα πρέπει να εστιάζετε στις λύσεις, όχι μόνο να επιμένετε στην παρουσία μιας απειλής. Στρέψτε την ανησυχία σας για συμπεριφορές που θα μειώσουν ρεαλιστικά τις πιθανότητες αποτυχίας.
Μπορούμε να ελέγξουμε τα συστήματα, όχι τα αποτελέσματα.
4. Διευρύνετε τη σκέψη σας.
Όταν φοβόμαστε να κάνουμε ένα λάθος, η σκέψη μας μπορεί να περιορίσει το συγκεκριμένο σενάριο. Φανταστείτε ότι περπατάτε έξω τη νύχτα. Ανησυχείτε για πτώση, επομένως συνεχίζετε να κοιτάζετε τα πόδια σας. Το επόμενο πράγμα που γνωρίζετε ότι πέσατε πάνω σε μια λάμπα.
Ή, φανταστείτε το άτομο που φοβάται να πετάξει. Οδηγούν παντού, παρόλο που η οδήγηση είναι αντικειμενικά πιο επικίνδυνη. Όταν ανοίγετε το διάφραγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τους μεγαλύτερους φόβους σας στο ευρύτερο πλαίσιο όλων των άλλων απειλών εκεί έξω. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη προοπτική για αυτό που φοβάστε περισσότερο.
5 Αναγνωρίστε την αξία του ελεύθερου χρόνου.
Ο φόβος μας αρπάζει. Είναι δύσκολο να στρέψουμε την προσοχή μας μακριά. Έτσι είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί, ώστε να μην αγνοούμε τις απειλές. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν στον φόβο με υπερβολική επαγρύπνηση.
Θέλουν να είναι σε επιφυλακή, στο διοικητικό τους ταχυδρομείο, ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως συμπεριφορά σαν να μένεις όλη τη νύχτα στη δουλειά.
Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς με αδρεναλίνη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμη αξία, αλλά μπορεί επίσης να είναι μυωπικός.
6 Αποσυνδεθείτε από τον θόρυβο που προκαλεί η κρίση.
Όπως αναφέρθηκε, όταν οι άνθρωποι φοβούνται μπορούν να πάνε σε λειτουργία συνεχούς παρακολούθησης. Μπορεί να έχετε την επιθυμία να κοιτάτε συνεχώς τι κάνουν όλοι οι άλλοι, να είστε πάντα στα κοινωνικά μέσα ή να ελέγχετε τα δεδομένα πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση πληροφοριών. Το μυαλό σας μπορεί να είναι τόσο συγκλονισμένο που αρχίζετε να αισθάνεστε θολό ή να κλείσετε. Αναγνωρίστε εάν το κάνετε αυτό και περιορίστε την υπερβολική παρακολούθηση ή τον υπερβολικό έλεγχο. Αποφύγετε την πανικοβλημένη συμπεριφορά.
Από μόνη του, το να φοβάσαι να κάνεις λάθη δεν κάνει πολύ πιθανό το να πάρεις καλές αποφάσεις. Αλλά αν καταλάβετε πώς λειτουργεί το άγχος σε γνωστικό επίπεδο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παρακινήσετε προσεκτικές αλλά τολμηρές και λογικές επιλογές.
Harvard Business Review: How to overcome your fear of making mistakes
Απόδοση: RP TEAM