Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Harvard Business Review: Έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα

Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση φορτωμένη με άγχος και ασάφεια – μια πανδημία, μια ύφεση, μια απώλεια θέσης εργασίας, μια ανεπιθύμητη οικογενειακή αλλαγή – οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε την θετική πλευρά. Παραλύουμε παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που αποκαλούμε μη παραγωγική αβεβαιότητα. Αλλά μερικοί μπορούν να δουν το δρόμο τους μέσα από τέτοιες στιγμές και να βρουν ένα θετικό δρόμο προς τα εμπρός. Πως?

Του Nathan Furr

Τα τελευταία πέντε χρόνια μελετούνται άτομα που ξεχωρίζουν μπροστά στην αβεβαιότητα. Τα θέματα μου περιλάμβαναν καινοτόμους, επιχειρηματίες, διευθύνοντες συμβούλους και βραβευμένους με Νόμπελ – μαζί με παίκτες, παραϊατρικούς και σέρφερ.

Έχω εντοπίσει τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν για να πλοηγηθούν σε ταραγμένους καιρούς και να ανακαλύψω τις δυνατότητες που κρύβονται μέσα τους. Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι τρεις συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη δική σας «ικανότητα αβεβαιότητας».

Ανοίξτε τα μάτια σας σε όλες τις επιλογές, το παρόν και το μέλλον

Όταν απειλούμαστε με μη παραγωγική αβεβαιότητα, μπορεί να επικεντρωθούμε τόσο στην άμεση κατάσταση που παραβλέπουμε τις ευρύτερες δυνατότητες. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ανησυχία, αλλά μπορεί επίσης να μας οδηγήσει να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις ή να ξεχάσουμε ευκαιρίες επειδή δεν τις αναγνωρίζουμε καν. Ο ψυχολόγος αποκαλεί αυτήν την τάση της απώλειας της μεγαλύτερης εικόνας του status quo, το φαινόμενο big-fish-small-pool και τη σχετική στέρηση.

Μία από τις αγαπημένες μου εικόνες για το πώς η στενή σκέψη οδηγεί σε κακές αποφάσεις προέρχεται από τον Malcolm Gladwell. Εξετάζοντας γιατί οι φοιτητές πανεπιστημίου επιλέγουν να παρακολουθήσουν πτυχία STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), διαπίστωσε ότι σε ένα τυπικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, οι φοιτητές των οποίων οι βαθμολογίες SAT τους έβαλαν στην κορυφή του σχολείου τους είχαν 50% πιθανότητα να παρακολουθήσουν πτυχίο STEM , ενώ εκείνοι στο κάτω τρίτο είχαν μόνο 15% πιθανότητα να το κάνουν. Υποστήριξε ότι το κάτω τρίτο κοίταξε γύρω του, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τόσο έξυπνοι όσο οι συνομήλικοι τους και έτσι επέλεξαν ευκολότερες μεγάλες εταιρείες.

Αλλά όταν ανέλυσε τις βαθμολογίες SAT και τους βαθμούς STEM μεταξύ των φοιτητών του Χάρβαρντ, βρήκε την ίδια κατανομή. Γιατί; Επειδή η ανθρώπινη φύση μας οδηγεί να παίρνουμε αποφάσεις βάσει της εμπειρίας μας και όχι με τη ματιά στη μεγαλύτερη εικόνα. Οι μαθητές με το χαμηλότερο σκορ στο Χάρβαρντ είναι σίγουρα αρκετά έξυπνοι για να πετύχουν στους κλάδους του STEM, αλλά δεν μπορούν να δουν αυτή τη μεγαλύτερη εικόνα και έτσι δεν δίνουν στον εαυτό τους την ευκαιρία. Αντίθετα, οι καινοτόμοι που μελέτησα έμαθαν να αναζητούν δυνατότητες όπου άλλοι δεν μπορούν να τις φανταστούν.

Εάν μπορούμε να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα περιβάλλον πιο έντονο από ό, τι αρχικά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, γεμάτο με περισσότερες δυνατότητες από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε, είναι πολύ πιθανότερο να βρούμε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό, με αυτήν την ευρύτερη νοοτροπία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ταλαιπωρία της μη παραγωγικής αβεβαιότητας με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ηρεμία. Αυτό ισχύει εάν η αβεβαιότητα σχετίζεται με σχετικά μικρά ζητήματα, όπως η απώλεια πτήσης και το να αναρωτιέστε τι να κάνετε με τον απρόβλεπτο επιπλέον χρόνο ή με μεγαλύτερους, όπως η απώλεια εργασίας και η επανεξέταση των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων μας. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και σε χειρότερα σενάρια, έχουμε επιλογές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ομορφιά και ανάκαμψη.

Σκεφτείτε με όρους πιθανότητας και όχι δυαδικά αποτελέσματα

Σε περιόδους μη παραγωγικής αβεβαιότητας, συχνά έχουμε κολλήσει να φανταζόμαστε ακραία ή / και αποτελέσματα. Οι καινοτόμοι που είναι έμπειροι στη διαχείριση της αβεβαιότητας σκέφτονται ως προς τις πιθανότητες.

Είδα τη δύναμη αυτής της μεθόδου, ενώ διδάσκω ένα μάθημα στο INSEAD, καθώς η πανδημία επιταχύνεται. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν αναμένεται να δώσει ομιλία για την κρίση. οι μαθητές μου άρχισαν να ανησυχούν ότι θα έκλεινε τα σύνορα, αφήνοντάς τους εγκλωβισμένους στη Γαλλία. Όταν σκεφτήκαμε με δυαδικούς όρους – λανθάνοντες ή όχι, όλοι αισθανθήκαμε πολύ άγχος. Όταν εξετάσαμε το πλήρες φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων και τους αναθέσαμε πιθανότητες, είδαμε τα πράγματα διαφορετικά. Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε μια καλή πιθανότητα τα σύνορα να κλείσουν σε λίγες μέρες, μια μέτρια πιθανότητα να κλείσουν νωρίτερα και μια σχεδόν μηδενική πιθανότητα να κλείσουν αμέσως. Αυτό μας έφερε τεράστια ανακούφιση. Η εμπειρία μου θυμίζει την έντονη παρατήρηση του Γάλλου φιλόσοφου Michel de Montaigne: «Η ζωή μου ήταν γεμάτη από τρομερές ατυχίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν συνέβησαν ποτέ».

Να θυμάστε ότι υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες

Είναι αλήθεια ότι οι δυνατότητες υπάρχουν πάντα, ακόμη και εν μέσω της πιο επώδυνης μη παραγωγικής αβεβαιότητας; Ή μήπως η ικανότητα αβεβαιότητας είναι ιδέα μόνο για τους προνομιούχους;

Διατηρεί η θεωρία σε περιόδους σοβαρής και φρικτής τραγωδίας; Πρόσφατα ξαναδιαβάσαμε τον λογαριασμό του Βίκτωρ Φράνκ για τα χρόνια του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με εντυπωσίασε το πόσο κρίσιμο ήταν για την επιβίωσή τους που οι κρατούμενοι μπορούσαν να βρουν νόημα στη ζωή τους, ακόμη και με τα βάσανα τους. Το συμπέρασμά του είναι μια ισχυρή απόδειξη για τις δυνατότητες ανάπτυξης ακόμη και σε αδιανόητες συνθήκες. Η ευκαιρία να ασκήσουμε αυτήν την ελευθερία είναι διαθέσιμη σε όλους μας – και είναι το κλειδί για την εξεύρεση δρόμου προς τα εμπρός σε αβέβαιους καιρούς

Harvard Business Review: Don’t Let Uncertainty Paralyze You
Απόδοση: RP.TEAM

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων