Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

ΗΠΑ: Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα με φόντο τη Συρία και το Ιράκ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας την Πέμπτη για τους επισκέπτες των 38 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa). Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πολλά ευρωπαϊκά κράτη, των οποίων εκατοντάδες κάτοικοι έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ, προκειμένου να αγωνιστούν στο πλευρό ένοπλων ομάδων, και κατά κύριο λόγο στους κόλπους του Isis.

Οι αλλαγές απαιτούν τη χρήση ηλεκτρονικών διαβατηρίων –διαβατήρια από χαρτί που όμως περιέχουν τσιπ με κρυπτογραφημένες βιομετρικές πληροφορίες – και επέκταση της χρήσης των αρμοδίων αερασφάλειας των ΗΠΑ για τις διεθνείς πτήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ορισμένοι νομοθέτες των ΗΠΑ προτρέπουν για αυστηρότερους περιορισμούς στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής, το οποίο επί της ουσίας επιτρέπει στους πολίτες από τις συμμετέχουσες χώρες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς θεώρηση, για παραμονή μέχρι 90 ημέρες.

Η γερουσιαστής Dianne Feinstein, η κορυφαία των Δημοκρατών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, έχει επικρίνει το πρόγραμμα ως ευάλωτο, αποκαλώντας το «την αχίλλειο πτέρνα» των αμερικανικών προσπαθειών για την αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων στο έδαφός της.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ προχώρησαν σε μια αξιολόγηση το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 20.000 ξένοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3.400 Δυτικών, είχαν μεταβεί στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ από το 2011.

Οι δυτικοί μαχητές στη Συρία και το Ιράκ έχουν βρει μερικούς από τους πιο πρόθυμους νεοσύλλεκτούς τους στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης. Και οι τρεις χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι απειλές του σημερινού παγκόσμιου περιβάλλοντος απαιτούν να γνωρίζουμε περισσότερα για εκείνους που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό περιλαμβάνει εκείνες από τις χώρες για τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Jeh Johnson σε μια δήλωση, ανακοινώνοντας τις αλλαγές.

Οι νέοι περιορισμοί προβλέπουν επίσης ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα χρησιμοποιούν μια διεθνή βάση δεδομένων για τον έλεγχο των απολεσθέντων και κλαπέντων διαβατηρίων, όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αυτό που επίσης αναφέρθηκε είναι ότι οι αλλαγές βασίζονται σε μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο έτος μα σκοπό να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους που αιτήθηκαν την κατάργηση των θεωρήσεων που προβλέπεται για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ένωση Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ,, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές, αλλά είπε ότι θα αξιολογήσει και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των βάσεων δεδομένων καταγραφής των επιβατών και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο.

«Αν και η ασφάλεια πρέπει πάντα να είναι η πρώτη αρχή, αξίζει να έχουμε κατά νου το κατά πόσο η αμερικανική οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας, επωφελούνται όταν (το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) λειτουργεί καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης, Roger Dow, σε δήλωσή του.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

209 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img