Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

ΗΠΑ: Ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να προσδιορίζεται στο αν είπε ψέματα σχετικά με τις επαφές της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Donald Trump με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Ο Sessions θα καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο τυπικής εποπτικής διαδικασίας για την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της αναφερόμενης επιτροπής θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση, με μια σειρά ερωτήσεων που θα του απευθύνουν για προηγούμενες δηλώσεις του έναντι της ίδιας επιτροπής. Στις δηλώσεις αυτές, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε γνώση για συναντήσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας και Ρώσων.

“Έχουμε την πρόθεση να σας ρωτήσουμε γι’ αυτές τις αντιφάσεις,” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, σε επιστολή τους προς τον Sessions στις 7 Νοεμβρίου. “Σας ενημερώνουμε εκ των προτέρων επειδή αναμένουμε τις απαντήσεις σας,” σημείωναν οι ίδιοι χαρακτηριστικά στην επιστολή τους. Ο Αμερικανός υπουργός, έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω του FBI και υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Robert Mueller , σχετικά με το ενδεχόμενο της συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και Ρώσων παραγόντων, για την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Ο Sessions που έχει προηγούμενη θητεία στην Γερουσία, είχε ουσιαστική εμπλοκή και στην προεκλογική εκστρατεία του Trump, ενώ έχει υποστηρίξει ότι δεν παραπλάνησε το Κογκρέσο, τονίζοντας ότι οι ένορκες δηλώσεις του ήταν αληθείς.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο, αλλά και στην ίδια επιτροπή τον Οκτώβριο, αμφισβητήθηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον Mueller κατά του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Trump για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλου, σχετικά με ψευδή κατάθεσή του στο FBI κι αναφορικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του με την προεκλογική εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (2016), ενώ το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνωμοσίας με την Ρωσία έχει απορρίψει και ο πρόεδρος Trump.

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στην διάρκεια συνάντησης (31η Μαρτίου 2016) ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Trump ότι είχε επαφές στην Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ του (τότε) προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Trump και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Trump στο Instagram δείχνει τον Παπαδόπουλο, τον Sessions και τον Trump να κάθονται στο ίδιο τραπέζι κατά την διάρκεια της παραπάνω αναφερόμενης συνάντησης.

Σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση του θέματος, ο Sessions απέρριψε την ιδέα του Παπαδόπουλου για την καλλιέργεια προεκλογικών σχέσεων με την Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση Trump υποβάθμισε τον ρόλο που είχε ο Παπαδόπουλος στην προεκλογική εκστρατεία, δηλώνοντας ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας χαμηλόβαθμος εθελοντής.

Ωστόσο, τόσο τα δικαστικά έγγραφα, όσο και η παραδοχή από τον Παπαδόπουλο της ενοχής του σχετικά με ψευδή κατάθεσή του έναντι του FBI για τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, δίνουν έμφαση στην διερεύνηση της στάσης που τήρησε ο SEssons κατά τις προηγούμενες δηλώσεις του, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Γερουσία.

Ο ίδιος, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στην αναφερόμενη επιτροπή ότι δεν είχε λάβει γνώση για επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας. Μετά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Sessions είχε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2016, με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Sergey Kislyak. Υπό τις πολιτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν στην συνέχεια, ο Sessions εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η απόφαση αυτοεξαίρεσης του Sessions, διευκόλυνε τον διορισμό του Mueller.

Στην κατάθεση του, ενώπιον της ίδιας επιτροπής τον προηγούμενο μήνα, ο Sessions υποστήριξε ότι δεν είχε κάποια ανάρμοστη εμπλοκή με την Ρωσία και ότι δεν είχε γνώση για το αν είχε κάποιος άλλος, από την προεκλογική εκστρατεία του Trump

“Ο υπουργός Δικαιοσύνης Sessions παραποίησε την αλήθεια, ξανά και ξανά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Al Franken, μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, με την οποία θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος ο Sessions, προδιαγράφοντας τον τόνο των ερωτήσεων που θα του απευθύνουν οι Δημοκρατικοί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων