Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

ΗΠΑ: Ιστορική ψηφοφορία για παραπομπή Τραμπ σε δίκη

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει σήμερα επί των δύο άρθρων παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ (σε δίκη στη Γερουσία), ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας αναφορικά με το σκάνδαλο της Ουκρανίας. Νωρίτερα, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων άνοιξε οριστικά τον δρόμο προκειμένου να διεξαχθεί η ιστορική ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν όπως αναμενόταν οι κομματικές γραμμές (εννέα ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά), ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, κατηγόρησε χθες τους Δημοκρατικούς πως συνεχίζουν μια «απάτη», ερίζοντας πως η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη οφείλεται στο ότι ουδέποτε αποδέχθηκαν την ήττα τους το 2016 και ότι με τις ενέργειές τους «κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».

Στην επιστολή του προς τη Πελόζι, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη στιγμή που οι βουλευτές συναντήθηκαν για να θέσουν τους βασικούς κανόνες της σημερινής συνεδρίασης, ο Τραμπ αναφέρει «δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο μια παράνομη προσπάθεια πραξικοπήματος που θα αποτύχει».

Χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγο για «μία παράνομη, αντάρτικη προσπάθεια πραξικοπήματος».

Αν ο Ντ. Τραμπ παραπεμφθεί θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από την εξουσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων