Το βράδυ της Τρίτης 11 Μαρτίου 2015 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων με θέμα « Οι εξελίξεις στο Κυπριακό». Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας με ομάδα Βρετανών βουλευτών.
Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, καταρχήν εξήγησε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να τερματίσει τις συνομιλίες λόγω της προκλητικότητας και παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από τη Τουρκία, με το Μπαρπαρός και την τουρκική Νάφτεξ. Οι τουρκικές ενέργειες, έξι μόνο μέρες πριν την έναρξη των πλέον ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στόχευαν στην υπονόμευση των συνομιλιών γιατί η Τουρκία γνωρίζει είπε, ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είναι διασφαλισμένα με προηγούμενες δεσμεύσεις κατά την διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών που συμφωνήθηκαν από αμφότερες τις πλευρές….
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Κυπριακής Κυβέρνησης από την στάση τόσο των ΗΠΑ όσο και ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά ευρωπαϊκών χωρών είπε όπως τόνισε, οι οποίες δεν στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου, δεν πρόσφεραν την αναμενόμενη υποστήριξη σε μια χώρα μέλος της Ένωσης όταν μια άλλη χώρα υποψήφια για ένταξη η Τουρκία συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και φάνηκαν κατώτερες των προσδοκιών.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα. Τόνισε την βοήθεια που προσφέρει η Ρωσία στην Κύπρο τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και αλλιώς. Μια χώρα στο μέγεθος της Κύπρου και με το 37% του εδάφους κάτω από τουρκική στρατιωτική κατοχή από τη Τουρκία, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί κανένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ρόλος της Ρωσίας είναι σημαντικός για την Κύπρο ειδικά γιατί η θέση της όταν συζητείται το Κυπριακό είναι υποστηρικτική για την Κύπρο.
Συζητήθηκαν το Κυπριακό, το Ουκρανικό και άλλα θέματα, έγιναν διμερείς συμφωνίες. Η δέσμευση μας για λύση μας οδηγεί, είπε, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να στείλουμε μηνύματα στην Τουρκία μέσω των εταίρων της, και πρόσφατα η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες με την Τουρκία. Υπογράψαμε είπε και συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία αναβαθμίζοντας προηγούμενη, και αυτό έχοντας υπόψη ότι η ραχοκοκαλιά του στρατιωτικού εξοπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι από τη Ρωσία. Και είμαι σίγουρος όλοι σας γνωρίζετε γιατί ο εξοπλισμός της Κύπρου είναι εξ΄όλοκληρου ρωσικός, (εννοώντας το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες δεν πωλούν οπλισμό στην Κύπρο).
Παρόλη την συνεχιζόμενη κατοχή η Κύπρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη περιοχή στο τομέα της ασφάλειας και διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της (αντίθετα με την Τουρκία που ενώ διακήρυττε ότι έχει μηδέν προβλήματα με τους γείτονές της δεν έμεινε ένας με τον οποίο δεν έχει προβλήματα1)και υποστήριξε από την αρχή τη συμμαχία εναντίον του ISIS. Κλείνοντας, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση ανακάμπτει και τόνισε τις καλές προοπτικές στην εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων της Κύπρου. Η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, είπε, ευελπιστούμε θα αποτελέσει μέσο ειρήνης, σταθερότητας και ενότητας στην Ανατολική Μεσόγειο για το κοινό καλό.
Ερωτηθείς για το ρόλο της Τουρκίας και αν θα συναινέσει για λύση, ο κ.Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι συνομιλίες προκειμένου και αύριο αλλά υπό ποίες προυποθέσεις. Η Τουρκία , είπε, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει για λύση αν δεν έχει όφελος, είμαι σαφής.
Συμπατριώτης μας έθεσε την εξής ερώτηση: Έχοντας υπόψη ότι πολλοί στην Κύπρο περιλαμβανομένων και πολιτικών απορρίπτουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που βασίζεται ο κ. Αναστασιάδης ότι μια τέτοια λύση που επιδιώκει θα έχει το λαό μαζί του; Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας ότι η ΔΔΟ ξεκίνησε την δεκαετία του 1970, τώρα, όμως η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και στη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου υπάρχει ειδική πρόνοια είπε για λύση με ευρωπαϊκή διάσταση.
Βρετανοί βουλευτές που έκαναν τοποθετήσεις, υπογράμμισαν ότι η Βρετανία δυστυχώς δεν έκανε όσα όφειλε ως εγγυήτρια δύναμης. Εδώ και 40 χρόνια δεν αντέδρασε εναντίον της Τουρκίας με κυρώσεις όπως στο θέμα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας για την ισχυριζόμενη εισβολή όπως τόνισε ο Jim Sheridan, όχι μόνο η Βρετανία αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Αμερική. Όλοι τους τόνισαν την έλλειψη ευθυνών εκ μέρους της Βρετανίας να βοηθήσει και ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Στον οικονομικό τομέα, η Βρετανία έτρεξε και βοήθησε αμέσως, στο πολιτικό όμως υστέρησε πολύ και πρέπει να είναι έτοιμη να προσφέρει έμπρακτα, όχι βέβαια να επιβάλει λύση, όπως είπε ο David Burrowes, αλλά για επανένωση της Κύπρου για το συμφέρον όλων.
Ο Sir Alan Meale διερωτήθηκε γιατί να μην προσφέρει η ΕΕ ευρωπαϊκά στρατεύματα παρά να συνεχίζουν εκείνα των Ηνωμένων Εθνών, έτσι η ΕΕ θα αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο. Δεν είναι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας αλλά και στο Κουβέιτ ανταποκριθήκαμε διαφορετικά, όπως και η Αμερική είπε. Τότε ο Κλίντον μας καλούσε να βοηθήσουμε την Τουρκία υποσχόμενος ότι αυτή σίγουρα θα άλλαζε στάση έναντι του Κυπριακού αλλά όλοι απογοήτευσαν την Κύπρο.
Αμφότεροι Jim Sheridan και Alan Meale αναφέρθηκαν στις βρετανικές βάσεις. Ο Jim Sheridan είπε ότι η Κύπρος έχει την καλοσύνη και μας προσφέρει διευκολύνσεις σ΄όλο το νησί και εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι μπορούμε να αναγκάσουμε τη Τουρκία να τερματίσει την παράνομη κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματά της. O Alan Meale εξέφρασε την απερίφραστη ευγνωμοσύνη της Βρετανίας όπως είπε, για όλη τη συνεργασία σε σχέση με τις βάσεις αλλά και την βοήθεια που προσέφερε η Κυπριακή Κυβέρνηση στους Βρετανούς τραυματίες από το Αγχανιστάν και γενικά για όλα. Γι΄αυτό έχουμε υποχρέωση είπε να κάνουμε περισσότερα.
Σημείωση: Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο στη Βρετανία και είναι ο καιρός που ο κάθε ένας λέγει και υπόσχεται ότι θέλει και όσα θέλει γιατί είναι ο καιρός που έχουν και αυτοί ανάγκη τη ψήφο μας. Το πως ενεργούν και τι προσφέρουν μετά τις εκλογές είναι που μετρά.
Φανούλα Αργυρού
(Ανταπόκριση γράφουσας από Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου 12.3.2015)