Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για συγκάλυψη της χημικής επίθεσης στη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία, την Τρίτη για συγκάλυψη του ρόλου της συριακής κυβέρνησης ως προς την επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι το καθεστώς Assad χρησιμοποίησε αέριο σαρίν εναντίον Σύρων πολιτών.

Η τετρασέλιδη έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας περιέχει μη διαβαθμισμένες πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ σχετικά με την επίθεση και διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι αντάρτες εξαπέλυσαν το δηλητηριώδες αέριο για να στοχοποιήσουν τη συριακή κυβέρνηση. Αντ ‘αυτού, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Δαμασκός και η Μόσχα κυκλοφόρησαν «ψευδείς εξηγήσεις» για να παραπλανήσουν τον κόσμο.

Το έγγραφο κάνει έκκληση για διεθνή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας, ενώ επικρίνει σκληρά τη Ρωσία για την υποστήριξη συμμάχου που έχει κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η δημοσιοποίηση του φακέλου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη σηματοδότησε μια εντυπωσιακή στροφή από τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υμνώντας τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, αν και πλέον φαίνεται αποφασισμένος να του ασκήσει έντονες πιέσεις. Οι κατηγορίες έκαναν την εμφάνισή τους καθώς ο Rex Tillerson, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προετοιμαζόταν για συναντήσεις στη Μόσχα την Τετάρτη, και καθώς το Κογκρέσο και το FBI διερευνούν πιθανούς δεσμούς μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας.

«Δεν τίθεται αμφισβήτηση σχετικά με το ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη», δήλωσε ο Sean Spicer, Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο η Μόσχα και τα χαρακτηριζόμενα από τον ίδιο «αποτυχημένα κράτη» της Συρίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν αμφισβούν την ευθύνη της Δαμασκού.

Στο Κρεμλίνο, την Τρίτη, ο Putin μίλησε εμφατικά εναντίον των αμερικανικών κατηγοριών, λέγοντας ότι θα ζητήσει επίσημη εξέταση από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα και παράλληλα θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα συμπεράσματα της διοίκησης Trump. Ο Putin συνέκρινε τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου με τις εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με το Ιράκ το 2003.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Trump υπερασπίστηκε την Τρίτη τις πυραυλικές επιθέσεις που ακολούθησαν τη χημική επίθεση, ακόμη και αν έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία θα είναι περιορισμένη.

Πηγές: Reuters, New York Times

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων