Φορείς της ηπατίτιδας Β είναι 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 300.000 είναι φορείς της ηπατίτιδας C, χωρίς να το γνωρίζουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρέμβαση της οργάνωσης για την ηπατίτιδα Β στην Ηλεία, την Αχαΐα και τη δυτική Αττική.
Στην παρέμβαση της PRAKSIS εξετάστηκαν 2.633 άτομα για ηπατίτιδα Β. Βρέθηκαν 35 θετικά αντιδρώντα τεστ, εκ των οποίων ένα τρίτο (31%) δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
«Η ηπατίτιδα Β είναι μία αρρώστια παραμελημένη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς» υπογράμμισε ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας». Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της υγείας και της έλλειψης ενημέρωσης από πλευράς υπουργείου προς τις διαχειριστικές Αρχές των νοσοκομείων και τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως εξήγησε ο κ. Καλαμίτσης.
Οι ανασφάλιστοι ασθενείς βρίσκουν «τοίχο» μπροστά τους σχετικά με τη θεραπεία και την αγωγή τους, περιέγραψε ο κ. Αντύπας. Ενώ υπάρχει η νομοθεσία για την κάλυψη των ανασφάλιστων πασχόντων από μεταδιδόμενα νοσήματα, οι γιατροί και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν το γνωρίζουν, και για το κενό αυτό της ενημέρωσης ευθύνεται το υπουργείο, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν καλύπτονται, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών, ιδιαίτερα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και δεν έχουν επαφή με γιατρό εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν εάν η αγωγή λειτουργεί ή όχι.