Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ήρθε η ανάπτυξη: Το Bloomberg δίνει ανάσα στο Σαμαρά

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, αναφέρει το Bloomberg
To πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, Βloomberg, αναφέρει στα αποτελέσματα έρευνάς του ότι κατά πάσα πιθανότητα η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου όταν διάβασα την είδηση. Ίσως αυτό να είναι ένα ισχυρό χαρτί του Σαμαρά στη συζήτηση για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης. Τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής θα δημοσιευθούν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Η ανάπτυξη που αναμένεται να φανεί στα στοιχεία, φυσικά αφορά σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά και δεν έχει καμία σχέση με το πώς είμαστε προ κρίσης. Η ανάπτυξη της οικονομίας ωστόσο θα είναι ένα γεγονός που θα δώσει στην κυβέρνηση μια ανάσα, η οποία ασφυκτιά ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τρόικας και το Eurogroup από τη μια και τα ποσοστά της που αγγίζουν ιστορικά χαμηλά από την άλλη. Το Bllomberg αναφέρει ότι αυτές οι ενδείξεις ενθάρρυναν τον Αντώνη Σαμαρά να πιέσει για το πρόγραμμα της κυβέρνησης προς έξοδο από το μνημόνιο.

Η όποια ένδειξη ανάπτυξης, η σωστότερα μεγέθυνσης της οικονομίας, δεν είναι δεδομένη γιατί συνέχεια, ενώ ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος της τράπεζας Dekabank, παρατηρεί το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Αυτό που είναι σημαντικό για τις προϋποθέσεις που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη είναι η σταθερότητα των όρων της οικονομίας αλλά και η τάση για μεγέθυνση του ΑΕΠ. Αυτά είναι ζητήματα που εκτείνονται πέρα από τα δημόσια οικονομικά για τα οποία σήμερα αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση ότι έχει κάνει καλή δουλειά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων