Ανάπτυξη «εκτιμά» για την ελληνική οικονομία η βρετανική τράπεζα HSBC, εκτιμώντας δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μειώνεται.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, οι χώρες της περιφέρειας της ΕΕ κατάφεραν να ξεπεράσουν τις οικονομίες του πυρήνα της ευρωζώνης χάρη κυρίως στον τουρισμό.
Η Ισπανία ηγείται της ανάπτυξης μεταξύ των Big 4 της ευρωζώνης φέτος, με τη Γερμανία, από την άλλη, να είναι έτοιμη για αρνητική ανάπτυξη…
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά +1,5% το 2024 και +1,7% το 2025.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2% το 2024, ενώ περαιτέρω πτώση, στο 1,8%, θα καταγράψει το 2025.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, ο οίκος το «βλέπει» στο -0,1% επί του ΑΕΠ το 2024, ενώ αναμένεται πλεόνασμα 0,4% το 2025.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι από τις πιο ενάρετες χώρες όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, με πολλές χώρες να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, γεγονός που πιθανότατα οδηγεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Από την άλλη, μεγάλο αγκάθι παραμένει το χρέος…
Όπως σημειώνει η HSBC, oι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να είναι επίπεδοι, αλλά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Πορτογαλία θα συνεχίσουν μειώνονται – και μάλιστα αρκετά απότομα.
«Μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συρρικνωθεί το χρέος τώρα που η θετική επίδραση του πληθωρισμού στα δημόσια οικονομικά φαίνεται να τελειώνει» συμπληρώνει.
Μειώσεις επιτοκίων
Κατά τ’ άλλα, η προσοχή είναι στραμμένη στις μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ, που σε κάθε περίπτωση το μέγεθος και ο ρυθμός τους θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα.
Η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το 2023, αλλά οι κορυφαίοι δείκτες έχουν βελτιωθεί το 2024. «Συνολικά, βλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% το 2024 και αύξηση στο 1,3% το 2025» λέει η HSBC.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε τη Γερμανία να έχει μακράν την πιο αδύναμη ανάπτυξη φέτος (-0,2% μετά το -0,1% το 2023).
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο ο γεωπολιτικός κίνδυνος και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα αύξηση των τιμών.
«Το βασικό μας σενάριο λέει πως θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε επόμενη συνάντηση έως ότου το βασικό επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% τον Σεπτέμβριο του 2025, γεγονός που θα το φέρει κοντά στα ουδέτερα επίπεδα» σημειώνει η βρετανική τράπεζα, καταλήγοντας: «Βασικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι η παραγωγικότητα που ενώ υπάρχει κάποιο περιθώριο για μια κυκλική ανάκαμψή της (στο βαθμό που υπάρχει συσσώρευση εργασίας και μια περίοδος προσαρμογής μετά την πανδημία), πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η κακή απόδοση είναι σε μεγάλο βαθμό δομικής φύσης.
Βέβαια, υπάρχει ελπίδα.
Το μορφωμένο εργατικό δυναμικό, η πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά της Ευρώπης για την προσέλκυση τουριστών και καινοτομίας στον τομέα της κλιματικής μετάβασης σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια προσαρμογής και ανάπτυξης.
Αλλά αυτά απαιτούν μεγάλες αλλαγές, που δεν είναι πάντα δημοφιλείς στους ψηφοφόρους».
Πηγή bankingnews.gr