«Ξεπάγωσε» η εισαγγελική έρευνα για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360, που για δύο μήνες μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είχε «μπλοκάρει» αναζητώντας τον εισαγγελέα που θα τη διενεργήσει.
Αν και το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαβιβάστηκε αρχικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ανάθεσης της υπόθεσης στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, καθώς η οργάνωση εμφανιζόταν να λάμβανε και να διαχειριζόταν χρήματα από το εξωτερικό. Ειδικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Sigrid Foundation Trust, είχε προχωρήσει σε δωρεές προς τη Human Rights 360 ύψους 95.000 ευρώ για την ολιστική υποστήριξη των Αφγανών γυναικών που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και σε 330.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα της οργάνωσης, ενώ η οργάνωση -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα της- είχε λάβει χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, το Rockefeller Brothers Fund (ΗΠΑ), το Open Society Foundations (ΗΠΑ με ιδιοκτήτη τον Τζορτζ Σόρος), το Social Change Initiative (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Kahane Foundation (Αυστρία).
Πρώτη κίνηση
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές προς τη ΜΚΟ δεν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά μόνο από εταιρίες και ιδρύματα εντός αυτής, οπότε και η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πλέον, η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου έχει «σηκώσει» τα μανίκια και ερευνά το εάν ο ιδρυτής και στελέχη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις. Η πρώτη κίνηση της εισαγγελικής λειτουργού ήταν να συντάξει παραγγελία προς την Οικονομική Αστυνομία ζητώντας το άνοιγμα και τον διεξοδικό έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, αλλά και το «ξεσκόνισμα» όλων των επιχορηγήσεων που έχει λάβει η συγκεκριμένη ΜΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην εισαγγελική παραγγελία ζητείται ενδελεχής έρευνα των χρημάτων που μπαίνουν στους λογαριασμούς της Human Rights και των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, τους σκοπούς για τους οποίους κατατίθενται τα χρήματα αυτά, αλλά και ο τρόπος που διακινούνται στη συνέχεια, δηλαδή αν γίνονται αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς και ποιους. Μάλιστα, μόλις προχωρήσει η έρευνα, δεν αποκλείεται να σταλούν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να ερευνηθούν και λογαριασμοί που βρίσκονται σε τράπεζες στο εξωτερικό.
Η εισαγγελέας μόλις λάβει και το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και το μελετήσει, αναμένεται να «ανοίξει» έναν κύκλο καταθέσεων, ο οποίος θα κλείσει με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου και αυτά να δώσουν τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση.
Η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο και το πόρισμα για «ξέπλυμα» και απιστία
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Εβρου.
Δύο μήνες αργότερα, το διά ταύτα του πορίσματος έβαλε στο επίκεντρο της έρευνας τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, αφού φέρονται να εντοπίστηκαν χρηματοδοτήσεις που δεν εκπλήρωναν τον σκοπό τους, διακίνηση χρήματος μεταξύ ΜΚΟ και οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές.
Αμεσα διατάχθηκε το «πάγωμα» των λογαριασμών της ΜΚΟ από την Αρχή, η οποία διαβιβάζοντας το πόρισμα στον εισαγγελέα ζητούσε τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία.
Οι ελεγκτές στο πόρισμά τους σημειώνουν ότι η Human Rights 360 ιδρύθηκε από τον Ε.Φ., αλλά από μια χρονολογία κι έπειτα διαχειρίστρια εμφανίζεται η Ο.Π., η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του ιδρυτή, αλλά πρόκειται για νομικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, που βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ δεν θα πρέπει να αμείβεται.
Σημειώνεται ότι από το μητρώο των ΜΚΟ εμφανίζεται ως δικαιούχος η Α.Π., μητέρα του ιδρυτή της οργάνωσης Ε.Φ. Ωστόσο, κατά το πόρισμα η οργάνωση έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με το τίτλο Philanthropy 360 Advisors στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο Ε.Φ. Από τα ευρήματα των ελεγκτών, προκύπτει πως ο κύκλος των χρημάτων δεν σταματούσε στην ελβετική εταιρία, αλλά μέσω αυτής έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από τη Human Rights προς τη Philanthropy 360 Advisors 210.000 ευρώ. Αντίστοιχα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα ύψους 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν μεταφερθεί από Ελβετία προς Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.
Σε παράλληλη «τροχιά» κινείται και η έρευνα του Αρείου Πάγου με αφορμή τα γεγονότα του Δεκαπενταύγουστου και τους 38 πρόσφυγες που βρέθηκαν στη νησίδα του Εβρου.