Ανταπόκριση: Γιώργος Ευγενίδης
Πολλαπλά μηνύματα για το χρέος, το προσφυγικό, αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.
Από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
“Βρίσκομαι εδώ για να τονίσω τη συμβολή της Γερμανίας και τη δική σας συμβολή στο να παραμείνει η χώρα μου στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Συμβάλλατε τα μέγιστα, ώστε να εμπεδωθεί η άποψη πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Εδώ συνεχίζεται και μια άλλη μεγάλη παράδοση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χέλμουτ Σμιτ: των ανθρώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις γραμμές που και σήμερα συνεχίζουμε. Δεν εχουμε ευρωπαϊκη. Προοπτική χωρίς να είμαστε μέσα στην ΕΕ και στη Ευρωζώνη. Δεν μπροούμε να φαβταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη”, ανέφερε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, πλην όμως έδωσε και μη.υνμα για παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων, τόσο ως προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και ως προς το ζήτημα του χρέους.”Αν στην πορεία του προγράμματος υπάρχει ανάγκη διορθώσεων, θα το δούμε με βάση το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης”, προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος
Ως προς το προσφυγικό ανέφερε πως “είναι ένα πρόβλημα που αφορά τη δομή, την προοπτική της Ευρώπης. Η Καγκελάριος έχει τηρήσει μια γενναία στάση, γνωρίζουμε με πόσες δυσκολίες έχει πάρει αυτή την απόφαση, αλλά οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τις προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού”. Παράλληλα, ο ΠτΔ έστειλε και μήνυμα σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών προς έτερους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προς την Τουρκία, εκτιμώντας πως ειδικά η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να επιδείξει προσήλωση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων. Έκανε τέλος λόγο για διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στηΓερμανία για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Κωνσταντινούπολη.
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε με σαφή, αλλά διπλωματικό τρόπο και το ζήτημα των αποζημιώσεων. “Ήταν γενναίο αυτό που πράξατε με βάση την αναγνώριση των εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” είπε προς τον κ. Γκάουκ και προσέθεσε πως “στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας εμείς θεωρούμε πως ορισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες. Αλλά δεν θα γίνει μονομερώς”, εκτιμώντας πως θα πρέπει να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα δει την Καγκελάριο Μέρκελ, εκπροσώπους επιχειρηματιών και ομογενειακών κοινοτήτων, ενώ την ώρα που θα βρίσκεται στην Καγκελαρία,ο Έλληνας πρόξενος στο Αμβούργο Γιώργος Αρναούτης θα καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του στον τάφο του Χέλμουτ Σμιτ.