Νέα τερτίπια για μη έκδοση αποδείξεων ανακαλύπτουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν την τρέχουσα θερινή τουριστική περίοδο. Η ευρηματικότητα των επιτήδειων, όπως λένε αρμόδια στελέχη, περισσεύει και οι ελεγκτές πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι προκειμένου να την εντοπίζουν και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ας τις δούμε αναλυτικά:
– η “νόθευση” των φορολογικών μηχανισμών που διατηρεί μια επιχείρηση προκειμένου να μην εκδίδονται οι προβλεπόμενες αποδείξεις και να μην καταγράφονται τα πραγματικά έσοδα. Μια πρακτική που έχει εντοπισθεί τελευταία είναι αυτή της καταγραφής σε ηλεκτρονική μορφή των αποδείξεων αλλά η μη έκδοσή τους από την εκτυπωτική μηχανή που είναι συνδεδεμένη με τον φορολογικό μηχανισμό. Στο τέλος της ημέρας η επιχείρηση προχωρά στη διαγραφή των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί και έτσι δεν καταγράφονται στη φορολογική μνήμη. Στην περίπτωση, όμως, που στην επιχείρηση εμφανιστούν ελεγκτές τότε πατιέται το λεγόμενο “κουμπί πανικού” και εκδίδονται μαζικά αποδείξεις, οι οποίες μάλιστα φέρουν και ώρα έκδοσης προγενέστερη του ελέγχου. Έτσι, υπάρχει το επιχείρημα προς τους ελεγκτές ότι οι αποδείξεις έχουν εκδοθεί κανονικά. Έγκειται στην παρατηρητικότητα και την εμπειρία του ελεγκτή η ανταμετώπιση της συγκεκριμένης “πρακτικής”
– η έκδοση ενός δελτίου το οποίο μοιάζει με απόδειξη αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Στις περιπτώσεις αυτές τοποθετείται στο τραπέζι του πελάτη το συγκεκριμένο δελτίο και εφόσον ο πελάτης πληρώσει με μετρητά δεν εκδίδεται η προβλεπόμενη απόδειξη. Αν όμως ζητήσει να πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τότε εκδίδεται κανονικά η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή
– η προμήθεια και εγκατάσταση και δεύτερης, αλλά κρυφής, συσκευής ηλεκτρονικών χρεώσεων POS η οποία, όμως, είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και κυρίως της Βουλγαρίας. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί κανονικά την ελληνική συσκευή χρεώσεων POS και εκδίδει αποδείξεις. Σε πολλές περιπτώσεις που βεβαιώνονται οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ότι οι πελάτες δεν είναι καλυμμένοι ελεγκτές, εμφανίζουν το “ξένο” POS και πραγματοποιούν την είσπραξη. Με δεδομένο ότι η συναλλαγή δεν καταγράφεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν εκδίδεται και η προβλεπόμενη απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.
– η χρήση ταμειακών μηχανών που είναι μεν δηλωμένες κανονικά, αλλά ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες στην ουσία έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους χωρίς να έχει δηλωθεί η διακοπή. Εκδίδονται κανονικά οι αποδείξεις, καταγράφονται τα έσοδα στην ταμειακή αλλά δεν δηλώνονται από κανέναν διότι η επιχείρηση στην οποία ανήκουν οι ταμειακές είναι πλέον άφαντη.
Πηγή: capital.gr