Με δύο νέες ειδικές διευθύνσεις που θα λειτουργήσει μέσα στην άνοιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να θέσει σε νέες βάσεις τη φορολογία ακινήτων και να διασφαλίσει την αποτελεσματική φορολόγησή τους.
Πρόκειται για τη σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.). Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο επιχειρησιακός τους στόχος είναι η κεντρικοποιημένη φορολογική απεικόνιση, η βελτίωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων, καθώς και η ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών, ως προς τα θέματα φορολογιών κεφαλαίου.
Το ΚΕΦΟΚ Αθήνας προγραμματίστηκε να λειτουργήσει από τις 8 Απριλίου 2024. Ειδικότερα, μεταφέρονται άμεσα σε αυτό οι αρμοδιότητες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, ΙΒ’ Αθηνών και Ελευσίνας, ενώ σταδιακά μέχρι τις 22 Απριλίου θα ακολουθήσουν τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ του νομού.
Το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει λίγο αργότερα, στις 13 Μαΐου 2024, το οποίο σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου, θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ τη περιφέρειας.
Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, μέχρι και την προηγούμενη των ως άνω οριζόμενων ημερομηνιών, οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από την οικεία ΔΟΥ, ενώ μετά οι συναλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θα διεκπεραιώνονται μόνο μέσω των ΚΕΦΟΚ.
Γιατί ιδρύονται τα ΚΕΦΟΚ
Οι λόγοι που επέβαλαν την ίδρυση των ΚΕΦΟΚ, τα οποία συστηματοποιούν τη φορολόγηση και τους ελέγχους στην απόδοση των φόρων επί των ακινήτων, περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων Κέντρων, οι οποίες είναι ακόλουθες:
Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
Η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.
Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές Υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού.
Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.
Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας: Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
πηγή: businessdaily.gr