Για πρώτη φορά η Τουρκία συνδέει ευθέως την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στη φυλακή της Ανδριανούπολης χωρίς κατηγορία με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορεί ως πραξικοπηματίες.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ουσιαστικά ζητά να της δώσει η Ελλάδα τους 8 προκειμένου να έχουν δίκαιη δίκη οι 2 Έλληνες.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». η επιστολή της Άγκυρας με ημερομηνία 31η Μαΐου έχει αποστολέα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και αποτελεί «απάντηση» στο ψήφισμα υπέρ της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να εκδώσει αρχικά τους «8» και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μια δίκαιη δίκη», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της.
Όσο για το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με τα «Νέα», ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.
Καταγγέλλει, δε, την ελληνική Δικαιοσύνη για υποκρισία επειδή δεν επιστρέφει τους Τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία.
«Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο της επιστολής.
Στο τέλος απευθύνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος-μέλος της ΕΕ».
Να σημειωθεί ότι η επιστολή προφανώς είναι γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα αλλά δεν έχει γίνει γνωστή προφανώς για να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις σε μια εποχή που είναι ανοιχτά άλλα εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό.